Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum dezvoltăm inteligenţa emoţională prin educaţie?

0

”În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan.”, afirmă Daniel Goleman. Inteligență emoțională cuprinde o serie de abilităţi de comunicare, relaţionare şi management al emoţiilor care fac diferenţa între succesul şi eşecul nostru pe plan personal şi profesional. Așadar, cum le dezvoltăm pentru a ne asigura viitorul pe care ni-l dorim?

Specialiştii susţin că primii ani de viaţa sunt esenţiali pentru o dezvoltare armonioasă. Educaţia emoţională a copiilor trebuie să înceapă încă de la naştere, iar asta înseamnă o atenţie deosebită din partea părinţilor pentru nevoile sociale şi emoţionale ale celor mici. Prin discuţii despre emoţiile copiilor şi dovezi de empatie, părinţii îi ajută să conştientizeze sentimentele, să le înţeleagă, iar apoi să înveţe să le controleze.

Dezvoltarea inteligenţei emoţionale continuă şi pe parcursul şcolarizării, când contactele sociale se intensifică. Ideal este ca programul şcolar să include zilnic activităţi pentru dezvoltarea abilitaţilor sociale: jocuri în echipa pentru a învăţa să coopereze, jocuri de rol prin care copiii sau tinerii intra în pielea altor personaje şi învaţă lecţia empatiei, activităţi care le cresc încrederea în sine şi care le îmbunătăţesc abilităţile de comunicare. Este evident, însă, că sistemul de învăţământ de stat cu 30 de elevi în fiecare clasă, nu poate oferi sprijin pentru dezvoltarea emoţională a tuturor.

Soluţia este însă la îndemâna părinţilor: activităţile extraşcolare pot răspunde nevoilor copiilor şi tinerilor, dar, mai ales, pot aduce beneficii nebănuite, dezvoltând abilitaţi care vor folosi pe tot parcursul vieţii. Pe lângă activităţile recreative şi orele de balet, pian sau tenis, copiii şi tinerii pot experimenta şi un nou concept de educaţie, care pune accent pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale, pe lângă transmiterea informaţiei propriu-zise.

Centrul de învăţare a limbii engleze Shakespeare School a creat o metodă inovativă de predare care presupune adaptare la cursanţi în defavoarea standardizării din sistemul clasic de învăţământ. Aici copiii şi tinerii învaţa engleza prin jocuri şi activităţi antrenante care au dublu rol: asimilarea cu plăcere a cunoştinţelor, voluntar şi din dorinţa cursanţilor şi dezvoltarea unor abilitaţi care să îi ajute să progreseze. Cursanţii sunt încurajaţi să fie creativi, iar greşelile sunt minimizate şi considerate o oportunitate de învăţare, nu un prilej pentru glume. Astfel copiii şi tinerii prind curaj să se exprime, să discute liber unii cu alţii şi capătă încredere în forţele proprii.

Bineînţeles, această metodă de predare poate fi aplicată doar în cadrul unor grupe restrânse de cursanţi, pentru ca profesorul, care le devine acestora mentor şi prieten, să le poată acorda atenţie tututor şi să poată adapta activităţile la nevoile lor. Beneficiile invatarii in grup sunt mult mai numeroase decât cele ale invatarii unu la unu, profesor-elev. Prin jocurile de rol, de mişcare sau de echipă, cursantii îşi îmbunătăţesc abilităţile de relaţionare şi învaţă să coopereze, să se ajute unii pe alţii şi să îşi afirme punctul de vedere în faţa unui grup, iar apoi pornesc la drum cu încredere şi determinare.

Copiii şi tinerii care vor să îşi dezvolte toate aceste abilităţi în timp ce îşi perfecţionează şi cunoştinţele de limba engleză, se pot înscrie la cursurile Shakespeare School de limba engleză în perioada 2 – 13 septembrie. Pentru mai multe detalii despre cursuri şi metoda Shakespeare School de predare a limbii engleze, puteţi suna la numerele de telefon 021.316.17.40/ 0755.132.228. Pentru că, de fapt, ţine numai de noi să ne “echipam” cu inteligenţa emoţională, alegând activităţile potrivite care ne ajută să folosim emoţiile cât mai productiv.

________________________________________

Jocuri cu marioneteShakespeare School este centrul de învăţare a limbii engleze din București, recunoscut de Cambridge ESOL, care pregăteşte anual peste 1.500 de copii și tineri (4-25 ani). Cu trei sedii și o istorie de peste 10 ani, Shakespeare School se mândreşte cu mii de cursanţi care au făcut performanţa în limba engleză, în ţară şi în străinătate, după ce i-au urmat cursurile. Modul de predare interactiv, abordarea caldă a profesorilor şi măsurarea lunară a rezultatelor definesc metoda Shakespeare School. Centrul oferă cursuri anuale pentru fiecare vârstă şi nivel de performanţă, cursuri de vară, tabere de engleză în ţară şi străinătate, cursuri pentru examenele Cambridge, TOEFL şi IELTS, cluburi de conversaţie cu profesor nativ şi un program de mentoring pentru părinţi. Pentru mai multe detalii, vizitează www.shakespeare-school.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.