Cum a fost sâmbătă la „Ziua cartierului Cotroceni”

0

Agora Incotroceni – Ziua cartierului Cotroceni o inițiativa a ÎnCotroceni: Oameni, idei, Poveşti

Asociaţia InCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, a transformat pentru o zi (2 iulie) intersecția străzilor Dr. Joseph Lister – Dr. Carol Davila în piață publică: Agora Incotroceni – Ziua cartierului Cotroceni. S-a redat cetăţenilor Cotroceniului un spaţiu, care altfel are funcţia unei parcări, printr-un mare desen pe asfalt care a marcat piaţeta, dar şi prin organizarea de mai multe ateliere de cultură urbanistică, de bricolaj, sporturi de stradă, concerte, proiecții de film.
Primar s5_n
Pe tot parcursul zilei, copiii şi adulţii au reuşit să dea culoare piaţetei prin desenele făcute pe asfaltul încins, prin folosirea de şabloane cu motive vegetale şi animale, au putut admira fotografii vechi din cartier, au jucat ping pong, badminton, fotbal, au probat bicicletele şi skateboard-urile de la Bike Boutique & More. Ziua a început în forţă cu Veronica, la atelierul de Aerobic în aer liber şi apoi a continuat cu atelierul Decorațiuni Incotroceni, în care Claudia i-a îndrumat pe copiii să asambleze mandale din diverse materiale naturale. Pe seară, împreună cu Roxana şi Veronica, copiii au pictat ghivece în care au plantat apoi flori, pe care le vor îngriji acasă.

ENEL Distribuţie Muntenia a construit în parc un post trafo, care, conform autorizaţiei emise, ar fi trebuit să fie subteran. Construcţia ilegală face inutilizabilă jumătate din suprafaţa parcului. În cadrul atelierului Încotro Parcul Elefterie? Iulian a consultat comunitatea cu privirea la soluţiile urbanistice pentru postul trafo, construit ilegal de ENEL Distribuţie în parcul de la Biserica Elefterie Nou. În atelierul Copacul Incotroceni, Maria şi Alina au prezentat rezultatele documentării în teren a echipei de voluntari care a identificat spaţiile de unde au dispărut copaci şi au descris tipurile de arbori din cartier cu tehnici de toaletare adecvate. Peste 200 de cetăţeni – printre care şi Primarul sectorului 5, Daniel Florea – au semnat petiţia Copacul Incotroceni, prin care vom cere autorităţilor să replanteze copacii din spaţiile verzi distruse.
În ultimii ani, locuitorii au început să îşi înalte gardurile, schimbând caracterul cartierului. În atelierul Grădini si garduri Incotroceni, Iulian a prezentat modele de bune practici privind împrejmuirea spaţiilor private.
Pe finalul zilei, am ascultat melodiile trupei Barter şi ale unei trupe de jazz, aduse de JazzBook, şi am vizionat filmul documentar „Placa”, adus de prietenii de la DocuArt.
Am avut parte de o zi specială, creată de oamenii care au venit in Agora Incotroceni. Ne-am întâlnit cu prieteni şi cu vecini mai tineri sau mai vârstnici, unii veniți cu bicicleta, alții în baston sau în scaun cu rotile. Am povestit şi ne-am cunoscut mai bine între noi, cei care iubim Cotroceniul.

Asociaţia InCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti şi-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor şi mai armonios pentru toți locuitorii săi. Provocarea InCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este de a iniția acțiuni pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii din cartierul Cotroceni, în vederea unei mai bune cunoașteri a resurselor locale, a consolidării sentimentului de apartenenţă la comunitate, a implicării active şi creative a locuitorilor, în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului cultural, arhitectural şi urbanistic al cartierului.
FB: https://www.facebook.com/incotroceni
Web: www.incotroceni.ro

Agora Incotroceni- Ziua cartierului Cotroceni este un eveniment comunitar organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, şi este susţinut de Remorca de Cercetare şi Activare (RCA), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, JazzBook, UNNU, Atelier Foaie Verde, DocuArt, FROG Food & More, Bike Boutique & More, Ploosh, Holver, Romprest, Klaus & Partners, Wagner – arte frumoase şi poveşti, Assamblage Scoala de Bijuterie Contemporană, România Pozitivă, Bucureşti 2021.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.