CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC Start înscrieri atelierele Kodály

0

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă invită să vă perfecționați tehnicile de predare a muzicii la atelierele demonstrative Kodály, desfășurate pe 19 și 20 noiembrie, în cadrul proiectului CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC.

k

Susținute de Borbála Szirányi, profesoară la Institutul Kodály din cadrul Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, atelierele vă vor convinge că arta sunetelor se poate învăța în joacă. Cum? Utilizând propria voce, „instrumentul” muzical natural și cântece din repertoriul folcloric, care dezvoltă intuiția și spontaneitatea. Astfel, elemente cheie ale compoziției muzicale precum înălțimea sunetului, ritmul, tempoul, dinamica se deprind inconștient, iar prin cântec și mișcare, copiii le experimentează înainte ca ele să devină simboluri scrise pe hârtie. Sunt principii elaborate de profesorul de origine maghiară Zoltán Kodály care a înnoit pedagogia muzicală din Europa secolului XX.

În luna noiembrie, vor avea loc 3 ateliere demonstrative Kodály conform programului următor:

1. Atelier pentru studenții de la Universitatea Națională de Muzică București

Data: 19 noiembrie
Interval orar: 16:00-20:00
Loc: Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică

Descriere:

– Atelier concentrat pe aptitudinile și cunoștințele muzicale care pot fi dezvoltate prin cântec;
– Scurtă introducere în filozofia Kodály;
– Introducere în sistemul de educație muzicală din Ungaria, cu prezentări video despre pregătirea muzicală în copilăria timpurie, școala primară și gimnazială, precum și despre predarea instrumentală bazată pe metoda Kodály;
– Combinarea cântecului cu mișcările.

2. Atelier pentru muzicieni și profesori de muzică

Data: 20 noiembrie
Interval orar: 9:30 -12:30
Loc: Sala ARCUB (Strada Batiște nr. 14)

Descriere:

– Atelier concentrat pe aptitudinile muzicale ce pot fi dezvoltate și pe cunoștințele ce pot fi dobândite prin cântec;
– Scurtă introducere în filozofia Kodály;
– Jocuri muzicale, un mod antrenant de a motiva adolecenții (începători de vârstă mai ridicată) pentru a lua parte în mod activ la procesul de creare a muzicii;
– Combinarea cântecului cu mișcările.

3. Atelier pentru învățători și educatori

Data: 20 noiembrie
Interval orar: 14:00-17:00
Loc: Sala ARCUB (Strada Batiște nr. 14)

Descriere:

– Atelier concentrat pe aptitudinile muzicale ce pot fi dezvoltate și pe cunoștințele ce pot fi dobândite de studenți, prin cântec, cu accent pe pregătirea elementară;
– Scurtă introducere în filozofia Kodály;
– Analiza unei înregistrări video cu elevi de clasa a III-a, bazată pe metoda Kodály;
– Combinarea cântecului cu mișcările.

Înscrieri

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până la data de 12 noiembrie 2015, printr-un email la adresa protocol@arcub.ro. Pentru ca înscrierea să fie validă, vă rugăm să includeți următoarele informații: nume, prenume, număr de telefon, adresă e-mail, funcția (profesor de muzică/ învățător/ educator /muzician/ student).

La fiecare atelier se pot înscrie maximum 15 participanți.
Cei care sunt interesați de principiile de educație muzicală Kodály și nu au reușit să se înscrie la ateliere, pot asista ca spectatori în sală, în limita locurilor disponibile (Studioul de Operă și Multimedia UNMB – 100 locuri, Sala ARCUB – 200 locuri).

Biografii

Borbála Szirányi (n. 5 mai 1974) are ca specializare educația muzicală și dirijatul coral, fiind absolventă a Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, în anul 1997. Colaborarea cu Institutul Kodály a început în anul 1999, prin inițierea unor lecții demonstrative. Din anul 2000, Borbála Szirányi a predat în mod regulat ca profesor invitat în cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing unde programul Kodály a fost lansat sub îndrumarea ei. Ulterior, ea a predat cursuri Kodály în Shanghai (2001), Canton (2005, 2006), Dublin (2013, 2014), Singapore (2013, 2014) și în Țara Galilor (2015).

Zoltán Kodály (16 decembrie 1882, Kecskemét – 6 martie 1967, Budapesta) a fost una dintre personalitățile cele mai marcante ale culturii maghiare din secolul al XX-lea: compozitor, etnomuzicolog, profesor de muzică și lingvist. Recunoscute pe plan internațional, principiile sale stau la baza învățământului muzical general din Ungaria și joacă un rol important în formarea muzicienilor profesioniști.

Realizat în parteneriat cu instituții de prestigiu din Islanda, Ungaria și România, CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC este un proiect complex care își propune să revoluționeze pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor Kodály, Dalcroze și Orff. Implementate de câteva decenii în Europa, cele trei metode de educație muzicală îmbină rigorile științifice cu spontaneitatea și creativitatea. În plus, ele stimulează procesul cognitiv și afectiv, dovedindu-și aplicabilitatea în domenii precum medicina și psihoterapia. Desfășurat până în iunie 2016, proiectul înglobează o serie de conferințe și ateliere dedicate studenților de la Universitatea Națională de Muzică București, profesorilor de muzică, muzicienilor, educatorilor, învățătorilor, dar și publicului larg care dorește să descopere noi metode de educație muzicală.

Mai multe informații despre proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ pe pagina de facebook: www.facebook.com/culturethroughmusic/

Proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Grantul este acordat în cadrul Fondului Bilateral Național gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, iar cofinanțarea este asigurată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Detalii pe www.arcub.ro.
Urmăriţi-ne pe Facebook și Twitter!
Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

Aplicația ARCUB pentru mobil, disponibilă în iOS şi Android, te ține la curent cu toate evenimentele organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului Festival Internaţional de Jazz din Capitală – Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică – Bucharest Music Film Festival, al Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight on Bucharest.

Parteneri instituționali: Universitatea din Islanda – Centrul Islandez pentru Cercetare în Muzică, Institutul Kodály al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dalcroze România.

Parteneri media: TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Muzical, mediaTRUST.

Parteneri media online: port.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro, psnews.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.