Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CSR pentru cultura: Star Storage şi operele cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ

0

Star Storage facilitează accesul generaţiilor de azi şi a celor viitoare la operele cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ  

Star Storage, compania leader în soluţii pentru protecţie şi management al informaţiilor (date şi documente) în România a digitizat, în cadrul unui proiect iniţiat în februarie 2011 de către conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român,  21 din cele peste 40 de manuscrise din secolul XIX  aparţinând cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ (1818-1872), supranumit şi „Anton Pann al Ardealului”.

Din aceste 21 de manuscrise, 20 au fost achiziționate de Muzeul Naţional al Ţăranului Român de la urmașii lui Picu Pătruț, iar unul a fost donat muzeului. Cele 21 de manuscrise  datate în secolul al XIX-lea cuprind peste 5000 de pagini și reprezintă atât un adevărat tezaur de compoziţii religioase în versuri, cât  şi un veritabil complex de miniaturi şi desene care ilustrează versurile sale.

Picu Pătruţ, pe numele său real Nicolae Picu Oprea Pătruţ, a fost, pe lângă cărturar şi miniaturist, şi poet, imnograf, imnolog, caligraf şi copist.

Acesta şi-a descoperit vocaţia pentru lectură, pictură şi obiceiurile tradiţionale încă de la vârsta de 12 ani, după ce a intrat crâsnic la biserica mare din comuna natală Săliştea, jud Sibiu. La vârsta de 19 ani scrie primul său volum cu versuri, iar 2 ani mai târziu îl publică şi pe cel de-al doilea. În 1848 se călugăreşte la Schitul Cheia (județul Vâlcea), sub numele de Cuviosul Procopie Pătruţ, dar se întoarce în satul natal pentru a deveni nu doar un simplu ilustrator de texte, ci un adevărat povestitor în imagini plastice a vietii şi obiceiurilor rurale duhovniceşti.

”Cu o valoare culturală inestimabilă, această colecţie, odată digitizată, va fi facută cunoscută pentru prima oară tuturor celor interesaţi de cercetare, studiu sau pur şi simplu informare, Picu Pătruţ fiind ultimul mare miniaturist european al secolului XIX. Mai mult decât atât, acest proiect ambițios va putea fi integrat în viitor în „The European Library” – reţeaua bibliotecilor naţionale europene, dar şi în portalul ”Europeana”. Prin proiectul desfăşurat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Star Storage facilitează accesul generaţiilor de azi şi a celor viitoare la opera cărturarului Picu Pătruţ şi contribuie, alături de noi şi alte autorităţi, la promovarea valorilor şi patrimoniului cultural naţional în Europa şi în lume.” declară doamna Georgeta Roșu, Directorul Muzeului Național al Țăranului Român.

Ieri, 13 septembrie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi-a deschis porţile pentru o expoziţie dedicată vieţii şi operei lui Picu Pătruţ, expoziţie care se va închide pe 2 decembrie.

”Principalul motiv al implicării Star Storage în acest proiect este acela că noi deţinem cea mai performantă tehnologie în domeniul digitizării disponibilă în acest moment în România, care permite lucrul cu documente de patrimoniu naţional şi digitizarea acestora în condiții de siguranță și integritate deplină. Implicarea noastră în acest proiect este o onoare, o recunoaştere şi în acelaşi timp un tribut plătit celor mai importante opere aparţinând patrimoniului cultural naţional”, declară domnul Cătălin Păunescu, Managing Director, Star Storage.

Proiectul de digitizare a celor 21 de manuscrise aparţinând cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ a fost realizat în cadrul centrului de conversie documente deţinut de Star Storage, într-o zonă de securitate maximă, dedicată strict acestui proiect, cu supraveghere 24/24 pe toată durata proiectului. Compania a pus la dispoziţia restauratorilor autorizaţi de către Muzeul Naţional al Ţăranului Român facilități în care să lucreze cu aceste manuscrise, o echipă de specialişti cu peste 12 ani de experienţă în manevrarea în condiţii de securitate maximă şi în digitizarea de documente de importanţă culturală naţională. În cadrul acestui centru de conversie documente al Star Storage sunt folosite echipamente de  scanare de ultimă generaţie care includ funcționalităţi specifice protejării manuscriselor: tehnologie cu lumină rece care nu emite caldură şi nu afectează calitatea documentului original şi care permite scanarea fără presare sau desprindere file, aplicarea de filtre speciale pentru îmbunătăţirea imaginii etc.

Despre centrul de conversie Star Storage

Star Storage deține un centru de conversie documente dotat cu cele mai performante tehnologii de conversie şi sisteme complexe de securitate. În cadrul acestui centru, Star Storage folosește tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii cu ajutorul cărora se pot scana, indexa, accesa şi proteja orice tip de documente, indiferent de tipul acestora, formatul sau gradul lor de uzură:

  • Se folosesc scanere cu lumina rece, fără emisie de radiaţii UV
  • Operațiunea de scanare nu presupune contact direct cu documentele de scanat
  • Se aplică procedee de microfilmare, care asigură păstrarea documentelor peste 100 de ani
  • Se utilizează tehnologii de recunoaștere text, coduri de bare, formulare etc – OCR, ICR, OMR, BCR
  • Capacitatea de procesare zilnică este de peste 1 000 000 documente

 

Despre Star Storage – Information Management | Outsourcing | Cloud 

Star Storage este o companie românească, capital 100% privat, leader în solutii pentru protecţie şi management al informaţiilor în România. Cu aproape 12 ani de experienţă pe piaţa din România, Star Storage şi-a dezvoltat portofoliul de soluţii şi servicii pornind de la principiul integrării complete de-a lungul întregului ciclu de viaţă al informaţiilor generate de o companie – din momentul producţiei acestora până în momentul stocării sau distrugerii: servicii externalizate de output management (producţie documente), servicii externalizate de arhivare şi management al arhivelor hibride (arhive fizice şi electronice), servicii externalizate de data center, soluţii de infrastructură IT şi soluţii de business, toate integrate cu soluţiile de gestiune a informaţiilor geospaţiale (Geographic Information System).

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.