Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6 lansează proiectul ”Voluntariatul – investiție pentru dezvoltare durabilă”

0

Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6 lansează proiectul ”Voluntariatul – investiție pentru dezvoltare durabilă”.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6 în parteneriat cu Asociația CSR Nest anunță lansarea proiectului ”Voluntariatul – investiție pentru dezvoltare durabilă”. Proiectul are o valoare de 35.000 euro și este finanțat în proporție de 85% prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Proiectul  se va derula pe o perioadă de 18 luni și se adresează cetăţenilor care locuiesc sau muncesc în sectorul 6 Bucureşti, potenţialilor voluntari şi membri ai Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Sector 6, precum și voluntarilor din alte organizaţii neguvernamentale care realizează intervenţii pentru grupuri vulnerabile.

foto Crucea Rosie lansare proiect

”Voluntariatul – investiție pentru dezvoltare durabilă” pornește de la o serie de nevoi identificate la nivelul Crucii Roşii, respectiv:

  •  Scăderea numărului membrilor cotizanţi și a numărului de voluntari activi. Această tendință, corelată cu o analiză a practicilor de lucru cu voluntarii, reflectă anumite deficienţe la nivelul managementului voluntarilor și al relaţiei pe termen lung cu membrii cotizanţi;
  • Lipsa unui ghid pentru coordonarea voluntarilor, adaptat specificului Crucii Roşii, care să integreze toate etapele şi instrumentele necesare pentru managementul voluntarilor;
  • Necesitatea unei mai bune recrutări şi selecţii de voluntari proveniţi din medii socio-profesionale diferite, cu competenţe diverse şi complementare, precum şi acţiuni pentru motivarea, supervizarea şi evaluarea voluntarilor;
  • O mai bună promovare şi comunicare publică privind valorile, misiunea şi activităţile Crucii Roşii, cu scopul de a atrage noi membri şi voluntari, de a facilita implicarea cetăţenilor în proiecte şi activităţi care să sprijine grupurile vulnerabile, să crească coeziunea socială şi să contribuie în mod activ la rezolvarea problemelor comunităţii;
  • O capacitate limitată a SNCRR – Filiala Sector 6 de a face față diversităţii nevoilor grupurilor ţintă din proiectele aflate în derulare. Potrivit unei analize a filialei, voluntarii sunt în special tineri (90% dintre ei sunt elevi şi studenţi cu vârste cuprinse între 18 – 25 de ani), care participă ocazional sau cu regularitate la proiectele şi activităţile iniţiate.

“Proiectul Voluntariatul – investiție pentru dezvoltare durabilă își propune să pună în contact voluntari din filialele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu voluntari din alte organizaţii, pe de o parte, dar şi voluntarii cu membrii din filiale sau din diverse alte organizaţii, pe de altă parte. Scopul este de a stimula schimburile de idei şi bune practici, dezvoltarea personală, consolidarea relaţiilor şi generarea de noi iniţiative. Totodată, proiectul propune o abordare care răspunde unor nevoi concrete identificate la nivelul grupurilor ţintă şi sprijină promovarea unor practici eficiente în domeniul voluntariatului”, spune Ana Derumeaux, managerul de proiect.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Elaborarea şi promovarea unui sistem integrat de management al voluntarilor prin realizarea şi diseminarea de proceduri, instrumente şi resurse, adaptate specificului activităţilor Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România şi nevoilor grupurilor ţintă implicate în proiectele acesteia;
  • Creşterea şi diversificarea bazei de voluntari şi de membri ai SNCRR – Filiala Sector 6, cu minim 20% până la finalul proiectului, prin promovarea valorilor şi activităţilor specifice în cel puţin trei medii socio-profesionale diferite;
  • Dezvoltarea abilităţilor unui număr de minim 80 voluntari ai Crucii Roşii, dar şi din alte organizaţii neguvernamentale, prin cursuri de formare (Prim ajutor, Valori Umanitare, etc.) şi schimburi de experienţă, în vederea creşterii capacităţii de intervenţie în relaţia cu grupurile vulnerabile.

”Prin acest proiect, SNCRR – Filiala Sector 6 asigură transferul său specializat de expertiză către alte organizaţii neguvernamentale, pentru îmbunătăţirea capacităţii voluntarilor de a interveni adaptat în relaţia cu grupurile vulnerabile. Totodată, facilitează consolidarea, colaborarea și dezvoltarea relaţiilor între membri şi voluntari”, spune Anda Sebesi, Responsabil de Comunicare și PR în cadrul proiectului.

Despre Societatea Națională de Cruce Roșie din România

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, Crucea Roșie Română contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest a fost fondată în anul 2010 de un grup de specialiști cu experiență atât în mediul corporatist cât și al societății civile din România și din străinătate. Scopul acesteia este de a fi o punte de legătură între companii și organizațiile nonguvernamentale. Misiunea organizației decurge din numele acesteia, “CSR Nest”, respectiv “cuibul de responsabilitate socială corporativă”. Conceptul presupune dezvoltarea de la zero a proiectelor și strategiilor de CSR cu impact crescut în comunitate și care vin în întâmpinarea unor nevoi reale.

Despre granturile SEE și norvegiene și Fondul ONG

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org. Pentru detalii referitoare la Fondul ONG, vă rugăm vizitați www.fondong.fdsc.ro.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.