Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Criza principiilor democratice. Pericol de contagiune?

0

Global Shapers Bucharest Hub si Romanian Business Leaders organizează pe 13 februarie, începând cu ora 19:00, un eveniment comun sub umbrela Shaping Conversations și RBL Talks,cu tema – Criza principiilor democratice. Pericol de contagiune?

Sursa: aici.

Amenințările la adresa statului de drept devin parte din cotidian în țările din Europa Centrală și de Est. Principiile fondatoare ale Uniunii Europene sunt ignorate de guvernele de la Budapesta, Varșovia și București, timp în care cetățenii le apără protestând în stradă, încercând să le ceară decidenților să acționeze cu responsabilitate.

Independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem cu toții (PIB-ul țării). La acesta contribuie deopotrivă muncitori în fabrici și țărani, medici și ingineri, șoferi și contabili, vânzători în magazine și programatori IT, profesori și mineri. Înseamnă 25 de miliarde euro în fiecare an, adică totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru educație, sănătate, justiție, transporturi, apărare, muncă și protecție socială la un loc.

Riscul de contagiune crește, iar consecințele geopolitice pot fi devastatoare. Pentru prima data după 1989, dezvoltarea unui mediu politic autoritar nu este doar un risc ci o direcție probabilă în care ne îndreptăm.

Ce putem învăța din evenimentele care au avut loc în Ungaria și Polonia?

Ce poate face societatea civilă pentru a preveni încălcarea principiilor democratice?

Care sunt cele mai eficiente instrumente pentru a pune presiune și a-i trage la răspundere pe decidenți? Ce funcționează și ce nu?

Care vor fi principalele consecințe resimțite în aceste state dacă scenariul descris va deveni realitate? Pentru ce să ne pregătim?

Vom încerca să răspundem la aceste întrebări împreună cu:

Ovidiu Nahoi, RFI
Ionut Sibian, FDSC
Krzysztof Izdebski, Fundacji ePaństwo (Polonia) – live online
Sandor Lederer, K-Monitor (Ungaria) – live online

Moderați de Elena Calistru, Funky Citizens

Înscriere aici – https://goo.gl/bZthGZ (Număr de LOCURI LIMITATE: 45, În ordinea înscrierii. Dupa ocuparea locurilor disponibile, înregistrarea la eveniment devine INACTIVĂ)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.