“Crăciunul alb” de la Ateneul Român devine un “Crăciun Regal“

0

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, va susține un concert de înaltă ținută, dedicat sărbătorii Crăciunului, marți, 5 decembrie 2023, de la ora 19.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3).

Evenimentul face parte din cadrul proiectului emblematic al orchestrei, “Stagiunea Regală“, și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României.

Odată cu confirmarea prezențelor regale la eveniment, “Crăciunul alb“ (“White Christmas“) devine un “Crăciun Regal“, nume sub care proiectul va continua în anii următori, urmărind să creeze o tradiție din “Crăciunul Regal“ de la Ateneul Român.

Alături de Camerata Regală se vor afla dirijorul Constantin Grigore, dirijorul principal al orchestrei Camerata Regală și solista Irina Sîrbu, voce cu o evoluție solistică impresionantă în ultimii ani.

Concertul este prezentat de Marius Constantinescu

Biletele pentru concert sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos. 

Informații despre artiști:

Constantin Grigore – În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse cursuri de dirijat, precum Malaga Philharmonic Masterclass (Malaga 2017 – prof. Manuel Hernandez Silva), Weimar Meisterkurse (Weimar 2016 – prof. Nicolas Pasquet), “International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena 2008 – prof. Salvador Mas Conde), „The Roads of Romanticism” (Varsovia 2006) și de asemenea a participat la cursuri susținute de Jorma Panula, Jin Wang sau Mark Stringer.

Constantin Grigore se perfectionează printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk și Munchner Philharmoniker, unde participă la repetițiile și concertele susținute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Jarvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologie susţinute de Konrad von Abel.

A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat ”Banatul” din Timișoara”, Filarmonica de Stat ”Oltenia” din Craiova, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului “Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă și Muzical din Bucureşti) cât şi de peste hotare (Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow, Filarmonica din Zabrze, Filarmonica din Lublin, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău). 

În 2009 cu ocazia Sarbătorilor Pascale s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar sustinut de Al Bano si Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în 2013 este ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014 susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “Oltenia”.

În 2009 a fost dirijorul Orchestrei Simfonice a Colegiului Național de Arte George Enescu, cu care a susținut concerte la Ateneul Roman, Sala Radio și în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, în perioada 2013-2015 a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Oltenia din Craiova, iar între 2017-2018 consultantul artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Din 2009 este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

De asemenea, este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei “Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte în Romania, dar și in Albania, Republica Moldova, Germania și Polonia. La invitația Institutul Cultural Român, susține în ianuarie 2016 un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena, în iunie 2018, la pupitrul aceleași orchestre, un concert la Bruxelles, iar in 2019 cu ocazia Zile Naționale a României, un concert în Sala Mare a Filarmonicii Regale din Liege.

În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de 7 concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur.

A colaborat cu solisti de renume ai scenei muzicale precum Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Daniel Podlovschi, Florin Ionescu Galați, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Cristian Mogoșan, Irina Iordachescu, Sergi Gimenez Carreras, Katarzyna Dondalska, Ștefan Ignat, Ana Maria Donose, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Josu de Solaun, Dana Borșan, Raluca Ouatu, Zlatomir Fung, Tina Munteanu, Cristian Sandrin, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Wictor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră Madrigal ”Marin Constantin”.

Constantin Grigore a primit numeroase premii şi distincţii – ca sef de promoţie al UNMB a primit premiul fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), premiul I la concursul de interpretare „Garabet Avachian”, precum şi diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale. A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Artexim sau ICR Varşovia, iar în perioada 2017-2018 a fost consultantul artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București

Irina Sîrbu – La fiecare nouă apariție pe scenă – și în cei 20 de ani de cariera ocazii au fost nenumărate – Irina Sârbu uimește și încântă. Mereu curioasă si dornică de nou, artista coboară în adâncurile eu-lui său unde amalgamează, în continuă mișcare,  tradiția cu inovația, jocul spontan cu experimentul bine gândit. De aici prospețimea continuă a interpretărilor, surpriza voioasă a unei improvizații agile ce se bazează pe mulți ani de studiu al muzicii clasice, apoi a jazz-ului și pe o pasiune arzătoare pentru muzica interbelică și folclorul românesc. Universurile sonore diverse nu se exclud, dimpotrivă se potențează reciproc și daca rezultatul se combină și cu o atent studiată artă a actorului, rezultatul nu poate fi decât spectaculos. Cântăreața-actriță investește energie, știință si sentiment în tot ceea ce face. Vocea suplă cu un timbru puternic personalizat  și experiența scenică îi permit vocalistei să abordeze cu lejeritate și succes repertoriul standard de jazz, cântece din repertoriul popular românesc, piese cu dulce parfum de epocă înterbelică, și, în ultimii ani, spectaculoase partituri instrumentale în versiuni vocale (Bach, Boccherini, Grigoras Dinicu). Proiectele au fost numeroase, diverse și originale și ele au fost realizate alături de cele mai sonore nume din jazz-ul românesc, dar și împreună cu orchestre simfonice.

Camerata Regală – prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versalitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii care alcatuiesc Camerata Regală le-au dobândit în cei șase ani de la inființarea ansamblului. Insuflețiți de cel mai autentic entuziasm pentru muzică, instrumentiști de cel mai înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de excelență. 

Numele Camerata Regală nu este întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Principelui Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, Flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat, au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional Sergiu Celibidache. 

În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Cameratei Regale i-a  fost oferită decorația „Regele Mihai I pentru loialitate”  confirmând astfel înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea artistică.

În anul 2019, Camerata Regală, a susținut, Concertul dedicat Zilei Culturii Române, sub Patronajul Academiei Române, iar la invitația Guvernului României a susținut o serie de concerte prilejuite de Președenția României la Consiliul Uniunii Europene. 

În cadrul ediției cu numarul 25 al Festivalului Internațional George Enescu 2021, Camerata Regală a susținut două concerte, iar în data de 1 Decembrie, a reprezentat România la Liege printr-un concert extraordinar, prilejuit de Ziua Națională a României. Concertul a avut loc la Sala mare de concerte a Filarmonicii Regale din Liege, critica locală catalogând orchestra „La creme de l’orchestre de chambre d’Europe”. 

Cu ocazia celor 10 ani de existență, Camerata Regală, a fost decorată de Casa Regală a României cu medalia Crucea Casei Regale.

„Talentul și pasiunea înfocată, a membrilor Cameratei Regale, pentru muzică, într-o Românie demnă, reprezintă o bună carte de vizita.”             A.S.R., Principele Radu al României

Organizator:  Asociația Camerata Regală

Concert sponsorizat de Vodafone

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Asociația Elite  Art Club Unesco, Ella Traveland, Poșta Română, Way Media

Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Spectacular, Liternet, statuidedaci.ro, Calendar.Evenimente, Qwellman, 4arte.ro, societatesicultura.ro, OrasulMeu, BILETE.RO.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.