Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CPE-Centrul Parteneriat pentru Egalitate te invită la plimbare prin București, să descoperi femeile din istoria României!

0

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate organizează, în perioada 28 iunie – 30 septembrie 2016, evenimentul “TraseELE Culturale din Bucureşti”, care va cuprinde plimbări la pas cu adolescenți 13-18 ani în scopul descoperirii și popularizării femeilor care au marcat istoria și cultura românească și care nu se regăsesc neapărat în manualele de istorie.

În fiecare lună vor fi organizate câte 4 trasee diferite în Capitală sub supravegherea expertelor CPE, trasee prin care vor fi evidențiate clădiri, monumente și locuri asociate câte unui model feminin remarcabil al istoriei României și al lumii.

traseele

“TraseELE Culturale din Bucureşti sunt o ocazie unică să descoperim la o plimbare plăcută pe străzile Capitalei clădiri, monumente și personalități feminine care au marcat istoria României și a lumii. Programul este conceput în special pentru popularizarea contribuțiilor femeilor din istoria și cultura românească în rândul adolescenților, multe dintre ele nefiind consemnate în cărțile de istorie”, a declarat Irina Sorescu, președinta CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Astfel, pe parcursul celor patru trasee, elevii vor face cunoștință cu femei remarcabile din istorie, precum actrițele Elvire Popesco și Lucia Sturdza-Bulandra, cântăreața Maria Tănase, Virginia Andreescu Haret – prima arhitectă recunoscută în lume, scriitoarea Cella Delavrancea, Ella Negruzzi – prima avocată din țara noastră, dar și cu reginele României.

Grupurile vor cuprinde maxim 20 de elevi, iar data și ora traseelor pot fi individualizate.
Proiectul este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.facebook.com/TraseELECulturale/!

Prezentarea traseelor:
Traseu 1 – Institutul Francez – Teatrul Bulandra – Scoala Centrala – OAR – COS – ASE – Muzeul Storck
Plimbarea începe de la clădirea ce adăpostește Institutul Francez și cinematograful Elvire Popesco, amintind de cariera uimitoare a actriței din România pe scenele lumii. Continuă spre Teatrul Bulandra, rememorând talentul enorm al Luciei Sturdza-Bulandra, iar în imediata apropiere vor putea fi admirate Școala Centrală sau Pensionatul Domnesc de Fete, locul în care și-au desăvârșit educația cele mai multe dintre femeile celebre ale României din secolele trecute. Va urma Casa Oamenilor de Știință și contribuțiile importante ale femeilor din România în domeniile tehnice, iar apoi în clădirea ASE va fi admirată una dintre cele mai mari picturi murale din România, opera Ceciliei Cuțescu-Storck, cu al cărei muzeu și casă memorială se va încheia traseul.

Traseu 2 – Cartierul Armenesc
Esențial pentru istoria Bucureștilor este Cartierul Armenesc, zonă protejată cu o arhitectură presărată cu monumente istorice, îmbogățite de multe personalități, care au trăit și creat acolo. Acesta găzduiește povestea primei arhitecte recunoscute lume, Virginia Andreescu Haret, și una dintre casele proiectate de aceasta în stil neoromânesc. Cartierul armenesc este cunoscut și pentru alte femei celebre, precum Ana Melik, Maria Rosetti, Ana Aslan, Elena Teodorescu și alte cântărețe de operă celebre în România și în lume, Jeni Acterian și Alice Botez, martore și participante la cultura efervescentă din perioada interbelică.

Traseu 3 – Calea Victoriei (Casa Enescu – Palatul Regal – Ateneul Roman – str. Rosetti – Novotel /Teatrul vechi -Teatrul Constantin Tănase) – Cercul Militar – Universitate
Muzeul George Enescu amintește de Măruca Enescu, marea iubire a muzicianului, martoră de preț a unei epoci dispărute. Călătoria o va evidenția și pe longeviva Cella Delavrancea, dar și pe prințesa aerului, Marina Cantacuzino-Știrbei, Smaranda Brăescu și Escadrila Albă. Ateneul Român este un prilej de a vorbi despre vocile de aur din istoria României. Urmează Palatul Regal, cu ale sale regine Elisabeta și Maria, dar și cu talentatele femei care au marcat arta autohtonă. Și în final Teatrul Constantin Tănase, care amintește de actrițele care au impresionat publicul și criticii pe marile scene ale lumii și de pasărea măiastră a României, Maria Tănase.

Traseu 4 – La pas prin Cotroceni – Bdul Kogălniceanu – Splaiul Independenței – Str. Dr. Lister – Str. Carol Davila – Bdul Eroilor Sanitari –Bdul Dr Gheorghe Marinescu – Șoseaua Cotroceni
Facultatea de Drept a Universității din București, clădire de patrimoniu, amintește despre Ella Negruzzi, prima avocată din România și Europa de Est, și de Sarmiza Bilcescu, prima femeie doctor în drept din lume. La Universitatea de Medicină și Farmacie, una dintre cele mai impresionante construcții din Bucureștiul secolelor trecute, se vor aminti femeile care au schimbat lumea, prin contribuțiile lor la medicina românească și mondială. Ultima oprire a traseului este Palatul Cotroceni, ctitorie și reședință a reginelor României: Carmen Sylva, Regina Maria și urmașele lor.

Despre CPE:
CPE promovează integrarea principiului egalității de șanse pentru femei și bărbați în politicile publice, ca parte componentă a democrației, în scopul redefinirii statutului și îmbunătățirii condiției femeii în România.
CPE a reuşit, prin programele şi proiectele desfăşurate, să contribuie la dezvoltarea şi promovarea politicilor sociale privind egalitatea de şanse conform cerinţelor Uniunii Europene, şi astfel să fie mai aproape de îndeplinirea viziunii sale: o societate democratică, în care femeile şi bărbaţii sunt parteneri cu drepturi, responsabilităţi şi oportunităţi de dezvoltare egale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.