Cât de greu este pentru o persoană fără adăpost să-și găsească spațiul mental și locurile prielnice pentru a scrie poezii? Cât de greu este să fii preocupat de ziua de mâine, de cea de azi, și totuși să ai puterea să scrii? Cât de dificil e pentru un autor să ajungă de la idee la tipărirea propriului volum?
Pe 1 noiembrie, Asociația Carusel împreună cu CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au lansat la Centrul Comunitar Cișmigiu Grivița primul volum de poezii a lui Costel Pitorac, persoană fără adăpost și unul dintre cei 150 de clienți care accesează zilnic Centrul Comunitar gestionat de Carusel.
La eveniment au participat persoane fără adăpost, primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu, reprezentanți ai Primăriei sectorului 6, precum și invitați din mediul privat și neguvernamental.
La conversația cu autorul au participat scriitorul Vasile Ernu și actorul Alexandru Fifea.
Cartea “Versuri polimorfe” nu se comercializează și este disponibilă online aici. Varianta tipărită a cărții este disponibilă la Centrul Comunitar Grivița Cișmigiu, de luni până joi, între 12.30 și 17.30, la adresa Sf. Constantin nr 8, lângă Cișmigiu.
“Scrisul meu este o formă de gimnastică a minții. Foarte mult contează când sunt și alți observatori, oameni care sunt atenți la tine. Pentru mine, pe lângă alte tipuri de valoare, scrisul are valoare de terapie. Eu ies din tiparele și standardele de valoare culturală. Lectura cred că trebuie să aibă, în primul rând, valoare de ridicare a entuziasmului, o ieșire din disperare. Fiecare are momente de cădere, iar rolul scrisului este în primul rând terapeutic.” Costel Pitorac, autorul volumului de poezii “Versuri Polimorfe”.
Preocupările pentru scris ale lui Costel Pitorac au fost descoperite de Florin Păunescu, lucrător social la Carusel, în timp ce autorul scria versuri pe șervețele, în timp ce mânca la Centrul Comunitar. Echipa Carusel este preocupată ca în cadrul activităților de la Centru să descopere abilități artistice ale clienților și să le prezinte unui public mai larg.
Despre Costel Pitorac:
Constantin Pitorac este în prezent o persoană fără adăpost, care trăiește în București. Născut în anul 1966 în orașul Flămânzi din județul Botoșani, într-o familie cu opt copii și cu o situație financiară precară, autorul este absolvent al Facultății de Drept – Universitatea București, iar în tinerețe a fost pasionat de cascadorie și arte marțiale.
Își descrie copilăria din perspectiva “unor tendințe mentale și sentimentale de a nu fi prea comun, de a fi diferit de gândirea și comportamentele celor din jur”, și un parcurs în care a fost preocupat de a se depăși pe sine, “ca o metodă de autoprețuire fără a mă amăgi, prețuind sincer și pe ceilalți ca premise obligatorii de a considera legitime dragostea și respectul altora.”
Autorul spune despre poezia sa că “o amprentă personală care mă caracterizează este aceea că am deprins reflexul intelectual constant de a stăpâni libertatea gândirii de o anumită disciplină a creației, inclusiv prin rime, armonii și simetrii poetice cât mai accesibile.”
Proiectul comun al celor două organizații, CeRe și Carusel, a început o dată cu lansarea Raportului “Vocea cetățenilor fără adăpost” – care conține atât o hartă a nevoilor persoanelor fără adăpost, documentată în profunzime prin interviuri individuale cu oameni ai străzii, precum și o cartografiere a serviciilor oferite de municipalitate și o analiză a legislației relevante. Prin demersurile complementare ale celor două organizații, serviciile sociale oferite de Asociația Carusel și inițiativele de advocacy derulate de CeRe, se creează un context de responsabilizare a administrației publice pentru soluții care să îmbunătățească condițiile de vulnerabilitate extremă în care trăiesc oamenii străzii.
Tipărirea cărții “Versuri polimorfe” face parte din proiectul realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.