Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CORPS à CORPS – Atelier de mișcare cu Valentina de Piante

0

It is not enough to say that the mind is embodied; one must say how. ( Edelman)

Valentina de Piante: Cercetarea mea actuală căută să creeze conexiuni între informațiile anatomico-fiziologice, performanța tinerelor generații în domeniul dansului și performativitatea temelor somatice.

Pentru oamenii de știință, informațiile sporesc potențialul motric și creativ  al performerilor: din neuroștiință știm că sistemul nervos este o rețea interconectată, în care informațiile de la ariile senzoriale și motrice se transferă la cele creative, imaginative, operaționale, abstracte. O mișcare conștientizată generează transformări ale imaginii corpului, activează și integrează toate ariile creierului, în special alte forme de cogniție și de percepție.

În momentul actual este fundamental ca, în domeniul dansului autohton, recentele descoperiri ale științei despre conceptul „body-mind” să fie experimentate în corpul performerului,  în  vederea creșterii performanței și creativității lui.

În acest context,  Corps à Corps investighează relația  pe care o are  fiecare cu propriul corp și cu imaginarul acestuia,  blocajele concrete și tensiunile care se declanşează nu doar la nivel corporal. Toate acestea vor deveni task-uri multiple pentru cursanți și vor fi performate.

corps a corps

Vom simți atunci, pe piele și în profunzimea ei, o schimbare fundamentală, atât de necesară pentru sporirea performanței:

  • trecerea de la „a gândi” la „a simți”, deoarece mișcarea e strâns legată de sensibilitate

  • accesarea unei altfel de cunoașteri prin procesul de embodiment, în care datele anatomice și fiziologice sunt asimilate în corpul performerului.

Corpul se manifestă ca o organizare complexă, deloc aleatorie, fiind rezultatul legilor fizicii și al primelor experiențe relaționale. De aceea vom studia meticulos mișcarea, ca fiind sămânța care conține  în ea mai multe componente, pe care le putem numi: experiențele timpurii de mișcare și relațiile cu ceilalți pe care le putem citi în intențiile și motivațiile unei acțiunii. De la  mișcare vom trece apoi la felul în care aceasta  organizează întregul corp.

Cursul se va articula într-o primă etapă în conștientizarea unor funcții ale corpului prin metoda Feldenkrais. Prin aceasta ajungem să explorăm coordonări originale care inventează noi trasee neuronale la nivelul sistemului nervos central. Aici vom analiza mișcarea cu o rigurozitate științifică; pornind de la ceea ce corpul nostru poate să facă cel mai bine, vom explora funcții diferite, acțiuni care se vor  îmbogăți treptat datorită unei atenţii constante asupra imaginilor anatomice interne, dar și  imaginative: de la a ne mișca într-un mediu lichid, la a crea legături   între părțile corpului, sau între corp și spațiu. Toate acestea vor fi instrumente folosite pentru a crea conexiuni neurologice, adică asocieri diverse între ariile motorii, care se vor traduce în capacitatea de a ne mișca mai bine, de a fi creativi și echilibrați emoțional.

Mai apoi vom descoperi cum emoțiile și experiențele noastre non-liniare și discontinue afectează felul în care ne mișcăm. Vom lucra cu pattern-uri de acțiune care se intersectează cu pattern-uri emoționale, explorând teme situate la granița dintre imaginea anatomică și cea fantastică: corpuri care pulsează, îndrăznesc și improvizează.

Cursul se adresează celor care vor să îşi sporească performanța și potențialul infinit de scheme de acțiune, asimilând datele științifice de anatomie și fiziologie experimentate prin metoda Feldenkrais împreună cu imagini și stări din inconștientul nostru.

Program:

Luni: 18, 25 mai; 1, 8, 15 iunie | 19:30 – 21:30.

Vineri: 22 mai | 19:30 – 21:30.

În ultima zi de curs, 15 iunie, va avea loc o lecție deschisă publicului.

Cursanții sunt rugați să aducă cu ei o saltea subțire sau o păturică.

Înscriere: contact@waspmagazine.com cu subiectul: Inscriere CORPS a CORPS.

Taxă de participare: 250 RON / 200 RON pentru studenți

Pentru validarea înscrierii este necesară achitarea integrală a taxei până la data de 15 mai. Plata se poate face cash, la sediul WASP, sau prin transfer bancar. Detalii la contact@waspmagazine.com

_________________________________________________________

Valentina de Piante | BIO

Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligențe ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.
Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.

_________________________________________________________

Atelierul face parte din GROWASP, un program de formare profesională în domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP în această primăvară.

GROWASP – Ground for Research and Education cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice, sesiuni de feedback, oportunități de formare în străinătate, rezidențe artistice și acces la producții naționale și internaționale, într-un format special ce își propune să traseze noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i introduce în contextul internațional al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, noțiuni de interdisciplinaritate, compoziție muzicală experimentală, dans contemporan cu influențe jazz și hip-hop, cursuri de mișcare care mizează pe o învățare organică – Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation și Ashtanga Yoga.

Detalii despre GROWASP: http://waspmagazine.com/category/growasp/

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.