Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii spun “DA” muzicii clasice!

0

Surprinzător, dar copiii chiar spun “DA” muzicii clasice! După vizitarea primelor 7 școli din sectorul 5 înscrise în programul “Spune DA muzicii clasice!”, orele neconvenționale de muzică susținute de Fonetic Quintet s-au bucurat de un număr covârșitor de reacții pozitive din partea elevilor și a cadrelor didactice!

Programul “Spune DA muzicii clasice!”, derulat de Fonetic Quintet în parteneriat cu ArCub, se află la jumătatea drumului. Până în prezent, membrii cvintetului în colaborare cu Oana Șerban au prezentat povestea “Petrică și lupul” în fața a peste 500 de copii, din cele 7 școli din sectorul 5 în care aceștia au cântat, urmând ca până la jumătatea lunii noiembrie, să viziteze și restul școlilor din același sector, înscrise în program.

Fonetic Quintet

Deși copiii nu sunt considerați a fi cei mai mari fani ai acestui tip de muzică, dupa experiența lecțiilor inedite derulate în primele școli, încântarea celor mici a depaşit măsura asteptărilor. Un montaj al imaginilor filmate la primele lecții de muzică poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=n9_MgGWDqSM

Familiarizarea copiilor cu muzica clasică și, în special, a elevilor din sectorul 5 este instrumentul prin care membrii Fonetic Quintet şi-au propus să atingă obiectivul principal al proiectului „Spune DA muzicii clasice!” şi anume, să contribuie la diminuarea abandonului şcolar în această zonă defavorizată a Capitalei.

Rezultatele unui studiu efectuat în urmă cu un an de către Uniunea Europeană plasează România pe locul al treilea în ceea ce priveşte rata de abandon şcolar, cu un procentaj de 18,1 %.

Condiţiile precare de viaţă şi lipsa de şcolariazare a părinţilor, mulţi de etnie rromă, le diminuează șansele de a-şi finaliza studiile celor mai mulţi dintre copiii ce locuiesc în sectorul 5 al Bucureştiului. Fonetic Quintet, cu susţinerea Arcub, doreşte să traseze noi direcţii în dezvoltarea educaţiei elevilor din clasele primare, oferindu-le drept alternativă, în ceea ce priveşte alegerea unei careriere, studierea muzicii clasice.

untitled-1

Pe lângă o posibilă soluţie în privinţa abandonului şcolar de către elevii proveniţí din această zonă defavorizară, există un alt aspect pozitiv al proiectului „Spune DA muzicii clasice”: nu puține sunt studiile care enumeră beneficiile ascultării acestui gen muzical asupra dezvoltării copiilor. Expunerea constantă a acestora la muzica clasică îi ajută la stimularea concentrării și a atenției, oferindu-le, pe termen lung, deschidere către noi orizonturi și cultivarea gustului pentru rafinament.

Despre Fonetic Quintet:
Membrii Fonetic sunt tineri absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti ce isi desfasoara activitatea de artisti instrumentisti in Orchestra Nationala Radio, Opera Nationala Romana , Orchestra Nationala de Tineret si Filarmonica Pitesti.
Invitata speciala in povestea Petrica si Lupul este Oana Serban. Ea a debutat inca de mica in teatrul radiofonic, in numeroase productii ale postului national de radio. Fosta producatoare la radio Guerrilla, aduce prospetime si spontaneitate proiectului, venind cu experienta din lumea radioului.

Mai multe detalii despre Fonetic Quintet si campania “Spune DA muzicii clasice”pe www.concert-educativ.ro.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.