Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii cu autism vor avea de astăzi un nou Centru multidisciplinar de intervenție

1

De ziua lor, mamele copiilor beneficiari ai Asociației Învingem Autismul au invitat susținătorii asociației la deschiderea Centrului multidisciplinar de intervenție, dedicat copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului. Centrul este dezvoltat cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București. La evenimentul de deschidere au participat peste 60 de persoane, dintre care reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, sponsori, voluntari, parteneri, reprezentanți ai Asociației Învingem Autismul și mai ales copii cu autism și părinții acestora.

Centrul este dedicat educației copiilor cu autism, bazată în principal pe următoarele intervenții: analiza comportamentală aplicată – Applied Behavior Analysis (ABA), logopedie, terapie ocupațională și kinetoterapie, care au recunoaștere internațională și cele mai bune rezultate în intervenția pentru copiii cu TSA.

“Ne bucură foarte mult această colaborare și consider că ne-am alăturat celui mai credibil partener privat în autism. Era momentul să avem și un astfel de centru în București, care întrunește standardele intervenției complexe pentru copiii cu autism. Cred în puterea acestor mămici de a transforma în realitate visele pentru copiii lor.“ a declarat Cosmina Simiean – Nicolescu, Director DGASMB.

“Ne dorim ca centrul nostru să vină în întâmpinarea nevoilor părinților, dar mai ales ale copiilor, care primesc astfel intervenții personalizate. Cheltuielile centrului sunt susținute și de părinți, dar într-o mai mică măsură decât se întâmplă de obicei, când părintele organizează intervenția la domiciliu. Sperăm astfel ca sustenabilitatea centrului să se realizeze în primul rând din fonduri publice și private. Asociația noastră pune totodată mare accent pe formarea unui echipe de specialiști care să fie inspirată cât mai mult de structura și calitatea centrelor din străinătate, cu experiență în autism.” Elena Stoican, Director executiv, Asociația Învingem Autismul.

Pentru început, 9 copii din cei 23 beneficiază de un program personalizat de intervenție, realizat în urma evaluării nevoilor sale individuale, pentru a se integra social și în școală. Obiectivele fiecărui program individual pun accent pe comunicarea funcțională, abilități de viață independentă și cunoștințe cognitive. Ceilalți 14 copii beneficiază de grupurile  de socializare ”După-amieze vesele” și grupuri de terapie prin dans și artă.

Centrul este dedicat învățării abilităților funcționale care să faciliteze copiilor, viitori adulți, independență la școală, acasă și în diverse medii sociale sau funcționale (teatru, magazin, autobuz etc). Echipa de lucru, consideră prioritară dobândirea de abilități sociale necesare integrării în aceste medii și care să îi ajute să își creeze relații cu oamenii din jurul lor.

Programul de lucru al copiilor cuprinde activități unu la unu (copil/tutore) de analiză comportamentală aplicată, logopedie, terapie ocupațională și kinetoterapie. Totodată copiii participă la grupuri de socializare și de joacă pe tot parcursul zilei, în cadrul cărora dobândesc abilitătăți care să îi ajute să se integreze în învățământul de masă, alături de copii cu o dezvoltare tipică.  Asociația Învingem Autismul are parteneriate cu grădinițe și școli, parteneriate prin care își propune integrarea școlară a beneficiarilor.

De programul personalizat de intervenție al copiilor cu autism  se va ocupa o echipă  formată din specialiști care sunt în mod constant formați și evaluați de consultanți străini din țări ca Statele Unite, Finlanda și altele.

Centrul Învingem Autismul funcționează din această săptămână într-un spațiu pus la dispoziție de DGASMB și a  fost dotat și renovat cu sprijinul sponsorizărilor primite de la firmele: Baumax, Cristal Brad, NOC Clean, Sofa Max, Exalco, Ergorom, A.C.S. Global Trade, Super Ball International, Eurodidactica, Auto Nesti, BRETT, Tehnorex CCA, OTTO Broker, Rompel,  God Mother ș.a.

Totodată, amenajarea spațiului a beneficiat și de sprijinul financiar în valoare de peste 25.000 lei, sumă strânsă în urma unui eveniment caritabil organizat în 6 decembrie 2011 – Moș Nicolae pentru 23.

————

Asociația Învingem Autismul a fost înființată în urma campaniei „Împreună învingem autismul!”  desfășurată în 2008-2009 și are ca misiune îmbunătățirea vieții persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului. Rezultatele notabile ale  campaniei  “Împreună învingem autismul!”  au fost marcate in 2011 prin obținerea unei distincții în cadrul Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială 2011. În prezent, asociația are un număr de 23 de beneficiari, copii diagnosticați cu autism cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro