Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii construiesc Muzeul la cutie. Când „A fost odată” se întâlnește cu prezentul

0

Când A fost odată se întâlnește cu prezentul /

Copiii construiesc Muzeul la cutie

De peste șase luni, copiii din București construiesc Muzeul la cutie – un muzeu după chipul și asemănarea lor, adică vesel, interactiv și pentru ei. În care se vor regăsi obiecte gândite și realizate de ei, povești reinventate și animate în cadrul unor ateliere propuse de educatori muzeali, artiști și specialiști în tehnica animației.

Muzeul la cutie este un proiect de educație muzeală, derulat de Muzeul Național al Țăranului Român cu sprijinul AFCN, prin care copiii sunt invitați să descopere o parte a patrimoniului imaterial în cadrul mai multor ateliere creative – desen, teatru de umbre, artă ceramică, realizare păpuși, storytelling, muzică și dans. Astfel, pe parcursul mai multor luni, copiii au fost familiarizați cu universul țărănesc pornind de la povești și basme populare, pe care ulterior le-au transformat în mai multe animații scurte, ce urmează să facă parte dintr-o expoziție itinerantă.

Până în prezent, peste 250 de copii au participat la 20 de ateliere de creativitate și de animație, în cadrul cărora au fost realizate 10 filmulețe de animație, care se vor fi incluse în Muzeul la cutie.

Atelierele au fost precedate de mai multe proiecții cu scurtmetraje de animație premiate în cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, la care au participat peste 350 de copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani și peste 50 de adulți, părinți și/sau educatori care au însoțit grupurile de copii.

Prin acest proiect, ne-am propus să readucem în lumină basme și povești țărănești, dar nu într-un mod neatractiv și îndepărtat de preocupările generației actuale, ci pornind de la ceea ce prezintă interes pentru copiii de astăzi – mediul digital. Am ales animația, pentru că presupune multă creativitate și talent, dar și o disciplină și o atenție sporită la detalii din partea participanților. Iar rezultatul este întotdeauna spectaculos. (Valentina Bâcu, manager Muzeul la cutie)

Muzeul la cutie este un proiect derulat de Muzeul Național al Țăranului Român, cu sprijinul AFCN

Parteneri strategici: Animest, UNATC, Cinema Muzeul Taranului, Pro Patrimonio, Scoala Agatonia, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Suțu, MNAC, Carturesti, Câte-n lună și-n mansardă

Sponsor: Samsung

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, RFI, Radio Tananana, Argerpres, Comunicate de presa.ro, Observator Cultural, Hotnews, B24Kids, Roata Mare, GoKid

Până își vor găsi locul în Muzeul la cutie, filmulețele pot fi văzute pe canalul Youtube al Muzeului Țăranului Român sau pe pagina de Fb Muzeul la cutie.

Dovleacul cel fermecat:

Cocosul cel nazdravan:

Nastratin Hogea si casa plina:

Martolea

Pacala si zmeii:

Balaurul cu 3 capete:

Saracia:

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.