Consultare regională pentru elaborarea unui model de finanțare sustenabilă a serviciilor sociale

0

Confederația Caritas România, promotor al proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice”, a organizat pe data de 26 iunie, primul workshop din REGIUNEA SUD, în București, la sediul Romanian-American Foundation (Casa RAF).

workshop ong uri mai puternice impreuna2

Proiectul se derulează pe o perioadă de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul proiectului este în valoare totală de 163,890.35 Euro din care 88,71% reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul este implementat de Confederația Caritas România și de partenerii săi, Fundația “Alături de Voi” Iași, Fundația “Pentru Voi” Timișoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare și Caritas Norvegia.

Acest workshop face parte dintr-un amplu proces de consultare la nivel naţional cu reprezentanți ai ONG-urilor furnizoare de servicii sociale și ai autorităților publice locale. 4 consultări au avut loc deja în 4 regiuni ale ţării (Miercurea Ciuc, Timişoara, Satu-Mare, Bucuresti), generând primele recomandări care să contribuie la elaborarea unei propuneri de politică publică de finanțare a serviciilor sociale. Consultările regionale pornesc de la premisa că serviciile sociale constituie un pilon central al politicilor de incluziune și coeziune socială și un factor de creștere a calității vieții persoanelor aflate într-o stare de vulnerabilitate. In urma consultarilor, a reiesit necesitatea unor actualizari si completari privind standardele de cost pentru servicii sociale, nevoia unui proces transparent de consultare in procesul consultarilor dintre autoritati organizatiile neguvernamentale privind alocarea bugetelor locale si elaborarea unei proceduri unitare pentru contractarea serviciilor sociale.

Prin procesele de consultare viitoare vom stimula colaborarea dintre ONG-uri în vederea creșterii reprezentativității furnizorilor privați de servicii sociale și dialogul cu autoritățile centrale și locale prin implicarea directă în dezbateri, în vederea culegerii de date și opinii care să contribuie la elaborarea unui model de finanțare sustenabilă a serviciilor sociale. De asemenea, vom explora și vom propune modalități de instituire a unor mecanisme prin care să se asigure furnizorilor privaţi finanţare, astfel încât serviciile oferite de aceștia să beneficeze de stabilitate și continuitate.

Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă:îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastreleor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează