Conferința Orașe (im)posibile îl aduce la București pe Carlos Moreno, cercetător de renume internațional și inițiator al conceptului ’’Orașul sfertului de oră’’

0

Miercuri, 22 iunie, începând cu ora 19.00, vă dăm întâlnire la dialogul urban Orașe (im)posibile, în cadrul evenimentului organizat de ARCEN, Igloo și Nhood România, alături de Institutul Francez din București, la Cinema Elvire Popesco.

Invitatul special al conferinței este Carlos Moreno, profesor al Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, din Franța, inițiatorul conceptului de Oraș al sfertului de oră și consultant științific al Primăriei Parisului pentru creșterea calității vieții urbane și extinderea spațiilor pietonale, cel care l-a inspirat pe primarul Parisului, Anne Hidalgo, să pună în centrul preocupărilor sale orașul celor 15 minute. Acest concept susține ideea ca în proximitatea casei să găsești tot ce este esențial vieții: locuri pentru cumpărături, distracție, cultură, sport, servicii medicale, locuri de muncă – toate într-un sfert de oră de mers pe jos sau 5 minute cu bicicleta. Oamenii care trăiesc în astfel de locuri nu mai sunt nevoiți să petreacă mult timp în trafic sau să se deplaseze zeci de kilometri pentru a avea acces la diverse facilități și servicii, totul fiindu-le la îndemână, accesibil și ușor. În orașul de 15 minute, poluarea aerului este substanțial redusă iar locuitorii se pot bucura și de o calitate îmbunătățită a vieții, de un loc unde își găsesc tot ce au nevoie pentru a socializa și de a trăi într-un mediu armonios și dinamic.

În cadrul evenimentului, va avea loc și lansarea cărții Drept de cetate. De la „orașul-lume” la „orașul sfertului de oră”, de Carlos Moreno, tradusă în limba română și publicată de către editura Igloo, în cadrul colecției igloobooks.

Programul evenimentului:

19:00-19:10 Introducere Orașe (im)posibile

19:10-19:45 – Conferința profesorului Carlos Moreno și lansarea cărții Drept de cetate. De la „orașul-lume” la „orașul sfertului de oră” (în limba franceză*)

19:45-21:00 – Dialog Carlos Moreno alături de Maria Duda, Bogdan Suditu, Tatian Diaconu, Bruno Andreșoiu. Moderator: Edmond Niculușcă; (limba română și limba franceză*)

21:00-22:00 – Cocktail și sesiune de autografe

**Părțile din conferință în limba franceză vor fi traduse în limba română de către un interpret, prin intermediul sistemului de căști audio ale Institutului Francez, în limita numărului disponibil. Căștile pot fi solicitate la intrare.

Această conferință este parte dintr-un proiect mai amplu, Pledoarii pentru viitorul Bucureștiului / Réinventer la ville, care setează dialogul despre oraș ca generator de soluții practice pentru creșterea calității vieții urbane. ARCEN și Institutul Francez deschid dialogul despre oraș în căutarea soluțiilor pentru viitorul Bucureștiului aflat într-un context critic care se suprapune cu provocări urbane la nivel mondial.

Orașe (im)posibile este subiectul celei de-a treia conferințe din această serie și îi are ca invitați pe:

  • Carlos Moreno, profesor asociat la l’IAE de Paris-Université Panthéon Sorbonne, co-fondator și director științific al catedrei ETI „Antreprenoriat, Teritoriu, Inovație”

  • Maria Duda, arhitect, membru fondator al asociației „BAZA.Deschidem orașul”

  • Bogdan Suditu, geograf, conferențiar universitar doctor și diplomat al École Nationale d’Administration – ENA de Paris

  • Tatian Diaconu, CEO al Nhood România

  • Bruno Andreșoiu, co-fondator și președinte al board-ului editorial ‘igloomedia’ și coordonator al biroului igloo architecture

Dialogul despre oraș va fi unul în căutarea soluțiilor și răspunsurilor de care avem nevoie pentru a construi viitorul Bucureștiului, care ca multe dintre orașele lumii, se confruntă astăzi cu probleme multiple: schimbări climatice, comunități marginalizate și lipsa politicilor de incluziune, poluare, inegalități, stres și dezumanizarea spațiilor urbane.

În 2022, ARCEN și partenerii săi, organizează o serie de conferințe urbane ce își propun să devină platforma care setează dialogul despre oraș pentru reinventarea Bucureștiului și transformarea sa într-un oraș al oamenilor. 

Un proiect realizat de: ARCEN și Institutul Francez.

Sponsor eveniment: Nhood România.

Partener eveniment: Igloo.

Eveniment susținut de: Forte Partners, Alexandrion Group, Byzantium, Rhein Extra.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.