Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinţa naţională „IMPACT şi Educaţia non formală în şcoală”

0

Fundația Noi Orizonturi în parteneriat cu Romanian-American Foundation organizează în data de 30 ianuarie 2013 în Bucureşti (între orele 10.00-13.30) conferinţa „IMPACT şi Educaţia non formală în şcoală”.  Acest eveniment contribuie la recunoaşterea rolului important pe care educaţia non-formală îl are, alături de şcoală, în dezvoltarea competenţelor copiilor şi tinerilor  precum şi necesitatea finanţării adecvate a acestui tip de educaţie, ca parte a învăţării pe tot parcursul vieţii.

 În cadrul acestui eveniment se vor recunoaşte şi premia rezultatele deosebite ale liderilor, copiilor şi cluburilor din cadrul programului IMPACT. Toate acesea vor fi însoțite de lansarea unui raport ce cercetare  în ceea ce priveşte efectele Programului IMPACT (ca model de educaţie non-formală desfăşurat în contextul sistemului educaţional) asupra tinerilor şi liderilor profesori, alături de un raport de analiza pentru dezvoltarea unei politici publice şi a unei strategii pentru susţinerea educaţiei non formale. Raportul va fi adus la cunoştința reprezentanților Ministerului Educației şi actorilor importanți din sfera educației.

Evenimentul va avea loc în Sala de spectacol a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” (Str. Gutenberg Johann nr.19, BUCURESTI, zona Izvor, vis a vis de teatrul Bulandra) unde vor participa aproximativ 110 de persoane:  tineri şi lideri IMPACT din toată țara, reprezentanţi ai unor organizații neguvernamentale ce lucrează cu tinerii, antreprenori, reprezentanţi ai presei şi alţi specialişti în domeniul educaţiei.

 

Conferinţa Națională face parte din proiectul   ”IMPACT – model de educație extracurriculară nonformală în România”, implementat de Fundaţia Noi Orizonturi în parteneriat cu Romanian-American Foundation în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2013. Proiectul s-a desfășuratla nivel naţional în județele Iaşi, Neamț, Constanţa, Călărași, Vrancea, Hunedoara, Mehedinți, Timiș, Brașov și Cluj.

„IMPACT – model de educație extracurriculară nonformală în România” a susţinut 65 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT din cadrul programului. Cluburile IMPACT participante funcţionează în şcoli din mediul rural şi mic urban, fiind incluse în oferta de activităţi extracurriculare. Tinerii participanţi în program beneficiază astfel de un model inovator de educaţie nonformală extracurriculară care îi ajută să-şi dezvolte abilităţi de viaţă şi angajabilitate. 

Proiectul si-a propus  consolidarea și promovarea modelul inovativ al Cluburilor de Inițiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT care contribuie la dezvoltarea comunitară și la răspândirea voluntariatului în mediul rural și în mediul urban mic și mijlociu. În aceeaşi măsură, proiectul a urmărit stimularea iniţiativelor antreprenoriale ale tinerilor la nivel local, promovând totodată şi conceptul de “serviciu în folosul comunităţii” ca mijloc de promovare a cetăţeniei active în România. În cadrul proiectului, peste 1300 tineri (12-18 ani) au iniţiat și implementat 249 proiecte de serviciu în folosul comunității și proiecte antreprenoriale cu finalitate îndreptată spre beneficiul comunităţii, dar şi al propriei dezvoltări, contribuind la dobândirea de către aceștia a unor abilităţi vocaţionale şi de viaţă necesare asumării rolului de cetăţean activ în viaţa comunităţii.

fundatia_noi_orizonturi

                                                                               

Despre Fundaţia Noi Orizonturi (FNO): înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18/19 ani. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

Despre Romanian-American Foundation: Misiunea Romanian-American Foundation (RAF) este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România.  RAF realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară. Fundația susţine proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi dezvoltare. (www.rafonline.org).

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.