Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA) 2014

0

Între 28 și 30 martie are loc cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA), singurul eveniment din România dedicat terapiei ABA și specialiștilor în domeniu.

Printre lectorii prezenți sunt: Robert Schramm – lector internațional și specialist în metode de terapie părinte – copil cu tulburare de spectru autist (TSA), Jonathan Fernand – profesor la Departamentul de Psihologie al Universității din Florida, Profesor Daniel David – director de cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York, și Profesor Doctor Iuliana Dobrescu –  șef secție la Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA) are loc la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Văcărești nr. 189) din București și este acreditată la Colegiul Medicilor din România și la Colegiul Psihologilor din România.

FB_conferinta_aba__403x403px

Organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism în parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu și Centrul de Consultanță Psihologică și Orientare în Carieră, conferința are un puternic caracter științific, fiind singurul eveniment la care psihologii și medicii își pot expune lucrările de cercetare din domeniul medical și din cel al terapiei cognitiv – comportamentale, iar terapeuți pot prezenta exemple de bună practică din experiența lor.

„Conferința este momentul cheie pentru stabilirea parteneriatului între toate entitățile implicate în procesul de recuperare al copilului cu autism. În aceeași sală vor fi prezenți medicul de familie, psihologul, psihiatrul, educatorul și părintele. Când această abordare și comunicare multidisciplinară se va întâmpla de facto iar diagnosticul și intervenția vor fi inițiate cât mai repede cu putință și în mod intensiv, atunci copiii cu TSA vor avea șanse reale de recuperare iar numărul celor integrați va crește semnificativ. Acest lucru este de asemenea și în beneficiul statutul care va plăti mai puține indemnizații și alocații pentru că numărul persoanelor asistate va scădea.” a spus Daniela Bololoi – președinta Asociației Help Autism, co-organizator al conferinței.

Statisticile internaționale realizate relevă o incindență alarmantă a tulburărilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist potrivit Autism and Developmental Disabilities Monitoring ( ADDM ) Network 2013  – aceasta fiind o afecțiune mai des întâlnită în rândul copiilor decât cancerul, diabetul sau SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în România, în anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurând în evidența oficială. Principală cauză a lipsei de statistici este inexistența până la acest moment a unui sistem de diagnostic precoce pe care medicii pediatri sau cei de familie să-l poate aplica în controalele de rutină.

„În contextul actual în care aplicarea screening-ului de către medicii pediatri va fi gratuită și obligatorie, iar serviciile de terapie cognitiv-comportamentală la copii vor putea fi decontate conform pachetului de bază de servicii de sănătate, Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA) din acest an are ca subiecte principale cadrul legal privind decontarea serviciilor de terapie prin pachetul aprobat prin OUG 2/2014 și aplicarea adecvată a screening-ului aprobat numit Program Național de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate.” declară Profesor Doctor Iuliana Dobrescu –  șef secție Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

Invitatul special adus de organizatori pentru prima dată în România este Robert Schramm, certificat BCBA. Specialist în metode de terapie părinte – copil cu TSA, Schramm a dezvoltat o întreagă metodă pe care părinții din toată lumea o pot adopta pentru a sprijini direct și eficient terapia de recuperarea a copilului lor. Cei 7 Pași spre un Control Instrucțional cu Copilul Tău (The Seven Steps to Earning Instructional Control with your Child) este o îmbinare de tehnici ABA și comportament verbal (verbal behaviour) pe care Schramm vine să o prezinte și părinților din România în cadrul Conferinței Naționale de Analiză Aplicată a Comportamentului, ediția a III-a.

Conferința se desfășoară pe parcursul a trei zile (28, 29 și 30 martie) și are ca public țintă: psihologi cu drept de liberă practică, medici de familie, pediatri, psihiatri și neurologi, terapeuți, studenți, părinți ai copiilor cu tulburare de spectru autist, cadre didactice. Printre temele abordate în ziua de prezentări în plen (vineri) sunt: „Ce este și care este astăzi statutul psihoterapiei cognitiv – comportamentale” (lector: Profesor Dr. Daniel David), „Evoluție și prognostic în TSA” (lector: Profesor Dr. Iuliana Dobrescu), „Managementul planului de intervenție în TSA” (lector: Anca Dumitrescu). A doua zi de conferință începe cu două prezentări susținute de invitatul special, Robert Schramm: „Cele mai importante beneficii ale verbal behaviour în învățarea limbajului” și „Dobândirea Controlului Instrucțional”, urmate de două sesiuni workshop-uri susținute simultan. A treia zi este dedicată workshopurilor, cu două sesiuni pe diverse teme: importanța grupurilor de socializare, autismul virtual, gândirea socială și dezvoltarea abilităților sociale, evaluarea psihologică a copilului diagnosticat cu TSA.

Abordarea terapeutică a copilului cu autism este una complexă, de aceea informarea continuă și aprofundarea tehnicilor de recuperare specifice fiecărui tip de abilitate în parte este responsabilitatea majoră a fiecărui specialist implicat în planul de intervenție. Începând cu 2014, Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului este acreditată la Colegiul Medicilor din România -16 credite pentru participare, și la Colegiul Psihologilor din România – 5 credite pentru participare, 12 credite prezentare lucrare. Cei care doresc să se înscrie o mai pot face până miercuri, 26 martie prin completarea formularului de pe website-ul proiectului http://conferinta-aba.ro/ și plata taxei de participare.

Co-organizatori: Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR), Asociația Română de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, Colegiul Psihologilor din România (COPSI)

Parteneri: Asociația pentru Intervenția Terapeutică în Autism (AITA), Asociația New Odissey, Asociația Puzzle România.

Sponsori: La Fantana, Stretto, Overseas, Hotel Cișmigiu, ARA, Coprint, Kreativity, Mercury 360, RPG, Frontiera, Stage Expert, Editura Curtea Veche.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.