Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor

0

Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 14 martie, ora 12.00, la conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”, susţinută de Nicoleta Bădilă în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea.

 afis conferinta in expozitia Modele de comportament

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.  Se plăteşte biletul de acces în expoziţie.

Încă din cele mai vechi timpuri, gestul a fost încărcat cu semnificaţie, fie sub aspectul unui mesaj social, fie ca evidenţiere a trăirilor interioare. Imaginile artistice au profitat din plin de această încărcătură simbolică pentru a transmite mesaje privitorilor prin gesturile personajelor reprezentate.

Conferinţa are ca punct de plecare definiţia din „L’Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers”, conform căreia  gestul este o mişcare exterioară a corpului şi a feţei, una dintre modalităţile primare de exprimare a individului. Se va analiza, în contextul secolului al XVIII-lea, relaţia dintre gesturile spontane ca manifestare a pasiunilor umane şi gesturile convenţionale ca expresie a controlului raţional al emoţiilor.

Ilustraţia romanului „Julie ou la Nouvelle Héloïse” de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marchează interesul secolului al XVIII-lea pentru gestică, într-o perioadă în care artiştii i-au subliniat importanţa. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea oferă o perspectivă dublă a controlului emoţiilor şi limitării dorinţelor în spaţiul public şi privat,  de la ipostazele pasionate ale personajelor la afişarea unui comportament controlat de raţiune.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru  perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului al XVIII-lea şi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual.

În afara mesajului educaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă şi reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artişti ai vremii, precum: Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea poate fi vizitată până pe data de 19 aprilie 2015.

Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea

Sâmbătă, 14 martie, ora 12.00

Tarif: 10 lei (preţ întreg)/pensionari: 5 lei/elevi şi studenţi: 2,5 lei/preşcolarii au acces gratuit

Înscrieri: telefon 021.314.81.19 sau e-mail la programari@art.museum.ro, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.