Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

0

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 14 martie, ora 12.00, la conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”, susţinută de Nicoleta Bădilă în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea.

afis conferinta in expozitia ''Modele de comportament in secolul al XVIII-lea''

Conferinţa are ca punct de plecare definiţia din „L’Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers”, conform căreia  gestul este o mişcare exterioară a corpului şi a feţei, una dintre modalităţile primare de exprimare a individului. Se pot lua în calcul două tipuri de mişcări corporale: gesturile spontane şi gesturile convenţionale. Astfel, gesturile spontane sunt o manifestare a pasiunilor umane, de la surprinderea admiraţiei la manifestările violenţei, iar gesturile convenţionale exprimă controlul emoţiilor într-un mod raţional.

Ilustraţia romanului „Julie ou la Nouvelle Héloïse” de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marchează interesul secolului al XVIII-lea pentru gestică, într-o perioadă în care artiştii i-au conştientizat importanţa. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea oferă o perspectivă dublă a controlului emoţiilor şi limitării dorinţelor în spaţiul public şi privat,  de la ipostazele pasionate ale personajelor la afişarea unui comportament controlat de raţiune.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea  cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru  perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului al XVIII-lea şi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual.

În afara mesajului educaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă şi reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artişti ai vremii, precum: Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea poate fi vizitată până pe data de 19 aprilie 2015.

Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea

Sâmbătă, 14 martie, ora 12.00

Tarif: 10 lei (preţ întreg)/pensionari: 5 lei/elevi şi studenţi: 2,5 lei/preşcolarii au acces gratuit

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează