Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinţa „Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480-1530)”

0

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 14 noiembrie 2015, orele 12.00, la conferinţa Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480-1530). Conferinţa va fi susţinută de Cosmin Ungureanu, specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.

Întâlnirea va avea loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Tarif de participare: 10 lei de persoană.

afis ''Imagine sacra si arhitectura''

Conferinţa va fi centrată pe un panou de altar pictat de Bartolomeo Suardi, intitulat Pietà, expus în Galeria de Artă Europeană a muzeului. Activ la Milano în perioada     1480–1530, autorul tabloului a fost supranumit Bramantino ca semn distinctiv al colaborării sale cu faimosul arhitect Donato Bramante.

Tabloul înfăţişează „plângerea lui Hristos“ într-o scenografie dominată de zidurile unei cetăţi stranii, a cărei alcătuire pare a reflecta preocuparea pentru reprezentarea „cetăţii ideale“, temă recurentă în Renaşterea italiană.

Analiza tabloului va explora în detaliu relaţia dintre grupul personajelor din prim-plan şi edificiile din fundal, dar și raportul dintre tema sacrificiului şi dimensiunea escatologică a arhitecturii reprezentate. Totodată, va fi urmărită contextualizarea acestei problematici atât în opera relativ restrânsă a lui Bramantino (circa treizeci de panouri de altar şi fresce), cât şi în cultura figurativă a epocii sale.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.