Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta Fundatia Calea Victoriei: Fast, eleganta si mister. Viata cotidiana la marile…

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 23 februarie 2012, ora 19.00 la conferinta: Fast, eleganta si mister. Viata cotidiana la marile curti princiare in Evul Mediu si Renastere, sustinuta de Monica Neatu.

 

Fast, eleganta si mister. Viata cotidiana la marile curti princiare in Evul Mediu si Renastere

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 23 februarie, ora 19.00 la conferinta: Fast, eleganta si mister. Viata cotidiana la marile curti princiare in Evul Mediu si Renastere, sustinuta de Monica Neatu care ne va povesti despre regulile de conduita cotidiana impuse de seniorii si doamnele acelor vremuri.

Cum traiau oamenii in Evul Mediu si Renastere, cat am pastrat din ritualul lor cotidian, de ce unele dintre gesturile lor par misterioase la prima vedere? Sunt intrebarile pe care ni le punem uneori cand privim un tablou sau o miniatura din acele timpuri. Barbatii si femeile din castele si de pe domeniile acestora isi elaborau universul cotidian prin prisma ritualurilor puterii dar erau sensibili, precum omul contemporan, la ideea de intimitate, comfort si elganta.

 

Locuintele marilor seniori impodobite cu tapiserii si brocarturi faimoase, incalzite de seminee gigantice cu embleme misterioase, cu scari intortochiate si enigmatice, cu galerii fastuos pictate, toate sunt marturia unui cotidian rafinat. Patul, vesela, tacamurile, regulile mesei, aşa cum le cunoaştem noi astazi, datoreaza imens Evului Mediu si Renasterii. Seniorii şi doamnele lor au impus reguli de conduita cotidiana, au modelat ratiunea gesturilor europene si au dat o noua simbolistica unor obiceiuri antice.

Va invit sa descoperim impreuna, prin intermediul imaginilor si a textelor, cum isi petrecea o zi obişnuita un principe sau un mare senior, sotia, fiii şi fiicele sale; care erau regulile ce le ritmau cotidianul, cum aratau camerele lor, cum isi petreceau timpul liber, si, nu in ultimul rand, ce le anima sarbatorile sacre si profane.

Lector:. Monica Neatu

Data:23 Februarie; Ora:19.00

Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.