Conferinţa „Egalitatea de şanse şi de gen în comunitatea românească”

0

Societatea civilă și autoritățile publice joacă un rol esențial în susținerea principiului egalității de șanse, precum și în promovarea femeilor în societate, prin intermediul proiectelor pe care le derulează și a exemplelor de bună practică pe care le pot oferi. Venind în întâmpinarea acestor nevoi,  Asociatia Four Change, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, a organizat conferinţa “Egalitatea de şanse şi de gen în comunitatea românească”. Evenimentul a avut loc vineri, 27 martie 2015, la sala Amethist a hotelului Marshal Garden din Bucureşti.

IMG_2028

Subiectul discutat în cadrul conferinţei a fost egalitatea de şanse şi de gen pe piaţa muncii, cu accent pe rolul societăţii civile şi al autorităţilor în promovarea şi implementarea principiului egalităţii de şanse. Astfel, managerul proiectului “EVA – Evoluţie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piaţa muncii”, Daniel Chirilă, a deschis sesiunea de prezentări cu descrierea proiectului EVA, vorbind despre activităţile, obiectivele şi motivele din spatele acestui demers.

Vlad Simion şi Iulian Sîrbu, coordonatorii studiului realizat de Asociaţia REACT – Filiala Sector 1 privind segregarea profesională în domeniul social şi medical, au descris ipotezele de la care au pornit şi concluziile ce au întregit acest raport de cercetare. “Este foarte interesant pentru doi bărbaţi să pornească o incursiune în problemele cu care se confruntă femeile”.

Imediat după pauza de cafea, gustări şi socializare, cuvântul i-a revenit Ruxandrei Palade, expertul în comunicare al Asociaţiei REACT, care a prezentat trei dintre proiectele de implicare civică aflate în derulare: “Anotimpuri la borcan”, “Safir” şi “Al treilea sector”. “Nimic nu e mai rău decât să rămâi cu conştiinţa încărcată ştiind că nu ai putut să ajuţi pe cineva drag”.

Laura Jigău, coordonator de comunicare în cadrul Fundaţiei Estuar, a expus în faţa invitaţilor detaliile proiectului “Respect şi şanse egale pentru femei”, fiind încrezătoare în viitor: “Antevorbitorii mei au vehiculat nişte cifre: 500, 800, 1000. Aceste cifre poate nu par importante dar, adunându-le, chiar putem face o diferenţă în societatea civilă”.

Centrul de Analiză şi Inovare Economico-Socială a demarat proiectul “MAMA – Model Aplicat pentru Maternitate Activă”, proiect prezentat în faţa auditoriului de către Laura Grigore. “Am iniţiat acest proiect pentru a veni în sprijinul mamelor care merg la serviciu în primii doi ani după sarcină”.

Conferinţa „Egalitatea de şanse şi de gen în comunitatea românească” a constituit un pas important în domeniul implicării sociale, stabilind şi descriind modele de succes pentru autorităţi şi societatea civilă.

IMG_2006

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”EVA – Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piața muncii”, co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste în oameni, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează