Conferinţa de lansare a proiectului „Formarea competenţelor cheie la elevii de liceu în vederea combaterii analfabetismului funcţional”

0

Asociaţia Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, în parteneriat cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc”, Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” şi ENGIM Nazionale lansează proiectul Formarea competenţelor cheie la elevii de liceu în vederea combaterii analfabetismului funcţional”, ID 134669. Proiectul îşi propune să devină o soluţie de îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare şi creşterea motivaţiei pentru învăţare a tinerilor cu analfabetism funcţional, circa 40-50% dintre tinerii români conform raportului studiului PISA din 2013.

În cadrul conferinţei de lansare organizată în data de 8 iulie a.c., începând cu ora 10:00, la Centrul de documentare al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară “Dumitru Moţoc” (Strada Spătaru Preda nr. 16, Sectorul 5, Bucureşti), vor fi prezentate obiectivele şi rezultatele previzionate, precum şi metodologiile folosite în cadrul proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!

Obiectivul general al proiectului „Formarea competenţelor cheie la elevii de liceu în vederea combaterii analfabetismului funcţional” vizează susţinerea formării competenţelor cheie de comunicare în limba română, a celor sociale şi civice, inclusiv prin resurse şi competenţe TIC.  Astfel, 300 de elevi din clasa a IX-a si a X-a vor beneficia de cursuri de dezvoltare professională bazate pe abordări extracurriculare non-formale, precum  vizite de studiu la centre de cercetare, firme de succes în domenii tehnologice, dar şi prin activităţi de consiliere şi orientare psihologică, proiecte tematice şi participarea la competiţii cu specific interdisciplinar, precum limbă şi comunicare, educaţie civică şi tehnologie.

“Împreună cu partenerii proiectului dorim să propunem un mecanism inovator de dezvoltare a competenţelor cheie ale elevilor, care va contribui la combaterea analfabetismului funcţional şi la dezvoltarea abilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii”, a declarat Mariana Dincă, preşedinta CEDS. “De cele mai multe ori, persoanele care se confruntă cu probleme de analfabetism funcţional formează un grup marginalizat în cadrul societăţii noastre, prezentând un risc ridicat de şomaj sau de încadrare în locuri de muncă prost plătite. Mai mult, problemele de alfabetizare reduc şansele unui individ de a participara activ la viaţa culturală, politică, profesională, economică şi socială”, a adăugat aceasta.

În cadrul acestui proiect, o atenţie deosebită va fi acordată şi cadrelor didactice din Comisiile pentru curriculum şi Consiliile de Administraţie din cele două unităţi şcolare partenere. Acestea se vor familiariza cu noi instrumente digitale pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării şcolare şi a orientării şcolare şi profesionale ale elevilor, prin participarea la sesiuni de instruire, schimb de experienţă şi bune practici.

Proiectul îşi propune şi dezvoltarea unor noi modalităţi şi instrumente de implicare în programe de educaţie a unor agenţi educaţionali precum părinţii, antreprenori, centre de cercetare şi tehnologii, prin intermediul unor serii de workshop-uri, seminarii şi vizite de studii. În plus, se va organiza o amplă campanie de informare, pentru elevi, profesori şi părinţi, astfel încât  aceştia să înţeleagă importanţa consilierii şi orientării profesionale.

###

Asociaţia Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare socială (CEDS) a fost înfiinţată în 2009 ca răspuns la problemele cu care se confruntă grupurile vulnerabile în accesul la educaţie şi dezvoltarea unei cariere profesionale Misiunea CEDS este aceea de a reduce decalajele socio-economice cu care se confruntă grupurile dezavantajate. În perioada 2009-2013 CEDS a sprijinit peste 100 de tineri romi din regiunea Sud-Muntenia în admiterea lor cu succes la diferite facultăți.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează