Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința de încheiere a proiect – “Un viitor mai sigur”

0

Asociația Fluens organizează miercuri, 27.04.2016, Conferința de încheiere a proiectului “Un viitor mai sigur- Îmbunătățirea calității serviciilor sociale și de bază pentru copii și tineri instituționalizați”, finanțat din Granturile SEE 2009- 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Poza Un viitor mai sigur

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Sector 1 și s-a derulat pe parcursul a 14 luni, de la 01.03.2015 la 30.04.2016.

Beneficiarii proiectului au fost 178 de copii și tineri instituționalizați, din centrele de plasament CSS Pinocchio, CSS Sf. Iosif, CSS Sf. Nicolae, CSS Sf. Maria, Casa Sf. Ștefan și din apartamentele sociale aflate în subordinea DGASPC sect. 1.

Situația copiilor și tinerilor lipsiți de îngrijire părintească rămâne un punct problematic al sistemului de protecție a copilului, în pofida progreselor înregistrate în ultimii ani odată cu demararea procesului de reformă. Copiii instituționalizați din centrele de plasament publice trebuie să-și găsească singuri propriul drum în viață fără a avea suficiente resurse pentru a face față cerințelor tot mai competitive din mediul social și profesional. Din păcate, contextul instituționalizării descurajează formarea abilităților de viață independentă și responsabilizarea copiilor și tinerilor în cadrul centrelor de plasament. Mulți dintre tinerii care părăsesc sistemul de protecție nu au pregătirea necesară care să le asigure integrarea profesională, nu și-au identificat și exersat profilul vocațional, nu pot depăși carențele educaționale acumulate în timp și nu dețin abilități emoționale și de socializare care să-i ajute să aibă relații satisfăcătoare cu ceilalți.

Centrul Viață Independentă înființat și acreditat de Asociația Fluens în cadrul proiectului oferă un complex de servicii integrate (dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, servicii socio-educaționale, vocaționale, mediere pe piața muncii, orientarea către cursuri de calificare profesională etc.), care vin în întâmpinarea nevoilor și dificultăților cu care se confrunta sistemul actual de protecție a copilului.
Rezultatele proiectului au depășit mulți dintre indicatorii propuși inițial, acesta putând servi ca un model de bune practici în domeniul serviciilor sociale care se acordă copiilor și tinerilor instituționalizați. Principalul rezultat al proiectului a constat în punerea în funcțiune și acreditarea Centrului Viață Independentă, un centru de zi singular grație grupului țintă pe care-l deservește, respectiv copii și tineri găzduiți în sistem rezidențial. Au fost evaluate abilitățile de viață independentă pentru 178 de copii și tineri și au fost realizate profilele vocaționale și profesionale pentru 60 de adolescenți din sistemul public. Au fost înscriși la cursuri de calificare în acord cu profilul identificat 22 de tineri, iar 6 dintre aceștia au fost integrați pe piața muncii. În cadrul proiectului au fost organizate peste 200 de ateliere educaționale completate cu o tabără axată pe dezvoltarea de abilități gospodărești și socio-emoționale în Comuna Bisoca, Jud. Buzău. În cadrul activității inovative pe care am numit-o “Turul meseriilor”, Asociația Fluens a organizat 17 excursii vocaționale la diverse locuri de muncă (aeroport, poliție, spitale, fabrici, teatre, ferme, muzee, ISU, saloane de coafură etc). Printre evenimentele de impact organizate în cadrul proiectului amintim: Masa rotundă pe tema parteneriatului public-privat, cele 2 sesiuni informative pe teme profesionale organizate în colaborare cu AMOFM, evenimentul motivațional “Mentori pentru vise” în cadrul căruia mai mulți jurnaliști, actori și personalități publice le-au împărtășit copiilor propriile modele de viață și de carieră, Festivalul multicultural organizat în colaborare cu AIESEC România. 100 de copii și adolescenți au participat la grupuri de dezvoltare personală și de terapie și peste 50 de specialiști din sistemul public (educatori, psihologi, asistenți sociali, îngrijitori copii) au beneficiat de grupuri de suport și de sesiuni formative prin care să-și îmbunătățească competențele de lucru cu copiii instituționalizați. Pentru a disemina rezultatele proiectului și pentru a realiza un parteneriat public-privat viabil Asociația Fluens a încheiat colaborări și parteneriate cu 15 instituții publice, ONG-uri sau companii, amplificând astfel impactul proiectului.

Proiectul „Un viitor mai sigur” este un model de impact, remarcabil atât prin viziunea, cât și prin amploarea sa. Este parte a unui program ce vizează o schimbare profundă și durabilă în evoluția unui grup țintă care reprezintă o adevărată provocare pentru sistemul de asistență socială.

Conferința de încheiere a proiectului “Un viitor mai sigur- Îmbunătățirea calității serviciilor sociale și de bază pentru copii și tineri instituționalizați” va avea loc pe data de 27 aprilie, începând cu ora 10.00, în Corpul C al complexului DGASPC sector 1, Bd. Mareșal Averescu, nr. 17, sector 1.

Despre Asociația Fluens

Asociatia Fluens derulează, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonați, bătrâni singuri, tineri aflați la început de drum, persoane bolnave și familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvoltă o serie de proiecte în parteneriat cu direcțiile de protecție a copilului, căminele de vârstnici, organizatii publice și private.
Activitatea organizatiei poate fi urmarită online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.