Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta: Crăciunul, între autentic şi contrafacere, sustinuta de Claudiu Bazavan

0

Fundatia Calea Victoriei organizazea, joi 13 decembrie, de la ora 19.00, conferinta: Crăciunul, între autentic şi contrafacere, sustinuta de Claudiu Bazavan.

Crăciunul, între autentic şi contrafacere

Fundatia Calea Victoriei organizazea, joi 13 decembrie, de la ora 19.00, conferinta: Crăciunul, între autentic şi contrafacere, sustinuta de Claudiu Bazavan.

Dacă în aceste zile s-ar realiza printre copii un sondaj de popularitate, s-ar constata că personajul cel mai îndrăgit nu ar fi Dumnezeu, ci … moş crăciun! Să recunoaştem: de-a lungul copilăriei în ziua de Crăciun ne întâlneam mai degrabă cu moşul decât cu Hristos. Şi nu atât momentul împărtaşaniei de la Liturghie, cât momentul descoperirii darurilor sub brad ne emoţiona (în această privinţă cei şapte ani de acasă nu ne avantajează deloc). Nu cumva şi din cauza cultului lui moş crăciun nouă, copiilor de altădată, ne este atât de greu să înţelegem că marele eveniment spre care ne îndreptăm şi pe care de obicei îl ratăm este naşterea lui Hristos în noi înşine?

În definitiv, de ce ne păcălim copiii? Ne este greu să îi lămurim că numai Dumnezeu ne face viaţa frumoasă, că numai El ne încarcă de daruri în fiecare clipă? De ce an de an le construim cu seninătate copiilor noştri aceeaşi dramă pe care noi înşine am trăit-o? Cum de i-am permis unui personaj imaginar să deţină rolul principal în aceste zile? Nu cumva din pricina noastră copiii dau mai puţină importanţă Pruncului sfânt decât bătrânelului bonom şi întreprinzător venit de niciunde?

Apostolul Pavel nu face frazeologie atunci când exclamă: „O, copiii mei, pentru care sufăr iarăşi durerile naşterii, până ce Hristos va lua chip în voi!” (Galateni 4, 19). Biserica nu a rânduit în zadar postul Naşterii, ci pentru ca, mergând pe urmele magilor de la Răsărit, să ajungem la întâlnirea cu Nou-născutul. Vă propun să reflectăm pentru două ceasuri asupra traseului iniţiatic pe care ni-l deschide postul Naşterii. Cu puţin timp înainte de a lua cu asalt magazinele în căutarea celor mai bune oferte de Crăciun.

Lector: Claudiu Bazavan

Data: 13 Decembrie 2012; Ora: 19:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.