Conferinţa „Case Vii. Diversitatea spaţiului de locuit!” / 12 mai 2015

0

„Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”

Data : 12 mai 2015, orele 18.00

Avem plăcerea de a vă invita la Conferința de lansare a proiectului  ”Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, ce va avea loc pe 12 mai 2015, de la orele 18.00 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Clubul Ţăranului).

Cover Case Vii - Lansare proiect

Proiectul, implementat de Asociația VIRA, în parteneriat cu Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român urmărește documentarea şi promovarea varietății formelor și experiențelor de locuire din București și zonele limitrofe ca expresii ale diversității culturale.

În cadrul evenimentului, membrii echipei de proiect şi experți implicați din domeniu vor prezenta contextul general al iniţiativei şi vor discuta subiecte relevante pentru principalele teme sau activităţi ale proiectului (cercetare multidisciplinară aplicată locuirii în Bucureşti şi împrejurimi, producţie webdocumentar şi ateliere interactive cu liceeni).

TEME DE INTERES

ACTIVITĂŢI ÎN CADRUL PROIECTULUI

 
„Casa pe datorie”

Cercetare multidisciplinară dedicată diversităţii culturale a locuirii

Realizare webdocumentare dedicate diversităţii culturale a locuirii

Ateliere interactive cu liceeni pe tema diversităţii culturale a locuirii

Locuirea în blocuri „comuniste”
Locuirea în zone de tip „ghetou”
Locuirea tranzitorie în cămine studenţeşti
Locuirea în zone de tip „ghetou”
Spaţiul rural contemporan – „casa ţărănească” din prezent
Atmosfera din fostele case naţionalizate
Viaţa în ansambluri rezidenţiale de tip „gated-communities”

 

Proiectul  „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” este finanțat prin intermediul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” – Cererea de proiecte mari, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Aceasta initiativa va explora din perspectivă multidisciplinară filonul cultural asociat unui spaţiu de locuit dar şi experienţele subiective ale celor ce trăiesc într-o anumită zonă a Bucureştiului sau în împrejurimi. Rezultatele cercetării socio-antropologice vor deveni sursă pentru realizarea scenariului  a şapte filme documentare. Producţiile cinematografice, cu durata de 30 de minute, vor fi accesibile publicului larg prin intermediul unei platforme online interactive.  Începând cu luna septembrie vom organiza ateliere de dezbateri cu liceeni şi experţi implicaţi în proiect.

Teme abordate în cercetare: Casa pe datorie; Viaţa în noile ansambluri rezidenţiale de tip „gated-communities”; Locuirea în blocuri comuniste; Atmosfera din  fostele case naţionalizate; Casa „tranzitorie” de tip cămin studenţesc; Spaţiul rural contemporan – „casa ţărănească” din prezent; Locuirea în zone de tip ghetou. Nu in ultimul rand vom analiza activitatea din  spațiul public, cu accent pe experiențele persoanelor fără adăpost recent evacuate care  locuiesc în barăci sau în subsoluri de blocuri.

Studiul este interdisciplinar şi implică experţi din domenii conexe locuirii : sociologi, antropologi, istorici, urbaniști, creatori din industria  cinematografică, arhitecți  dar si consultanți în educație nonformală.  Portalul interactiv va condensa întreaga experienţă acumulată iar faptul că platforma va fi accesibilă şi în engleză ne face să credem că străinii vor întelege o parte din mentalitatea românească din perspectiva spaţiului în care aceştia trăiesc.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.