Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința „Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii” / 10 decembrie 2015

0

Conferința „Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii” / 10 decembrie 2015, orele 13.30, Hotel Minerva, sala Hila, București

Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria (CADI – Eleutheria) vă invită la Conferința „Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii”, care va avea loc joi, 10 decembrie 2015, la Hotelul Minerva, Sala Hila, intre orele 13:30 și 17:00.

print

Conferința își propune să contribuie la dezbaterea publică din România cu privire la barierele instituționale și educaționale pe care tinerii le au de trecut în a-și începe cariera profesională. Avem, pe de o parte, bariere care țin de legile și reglementările ineficiente care afectează piața muncii și, pe de altă parte, probleme create de regimul furnizării serviciilor educaționale în România.

Unele tipuri de bariere sunt mai vizibile, precum fiscalitatea excesivă din România, care explică de ce activitatea antreprenorială este dificilă și de ce, pe cale de consecință, tinerii sunt cei mai afectați de un asemenea aranjament. Alte bariere sunt mai puțin vizibile, precum salariul minim pe economie, venitul minim garantat ori costurile legilor și reglementărilor ineficiente. Deși formulate explicit pentru a fi în favoarea celor mai defavorizate categorii sociale aflate pe piața muncii, salariul minim și venitul minim garantat au efecte neintenționate negative chiar asupra celor pe care ar trebui să-i protejeze; în cazul de față, chiar asupra tinerilor.

scoala firma

Cât privește educația, presupoziția conform căreia există o unică mărime care se potrivește tuturor este pervazivă în politicile publice din România. Alte aranjamente instituționale sunt însă posibile: de la alternative private, precum firmele de training, la parteneriatele public-privat în educația vocațională, liceală sau universitară.

Invitatul special este Pierre Garello, Profesor de științe economice la Universitatea din Aix-en-Provence și Director al Institutului pentru Studii Economice – Europa.

Dezbaterea are loc pornind de la suplimentul publicistic cu aceeași temă, care va fi lansat cu această ocazie și care aduce împreună analizele a peste 20 de contributori din mediul academic și din societatea civilă.

Conferința este organizată în cadrul proiectului Inițiative pe piața muncii în mediul rural POSDRU/135/5.2/S/130296, derulat în perioada 31 martie 2014 – 15 decembrie 2015. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

somer

AGENDA CONFERINŢEI

Locație: Hotel Minerva, sala Hila, str. Gheorghe Manu 2-4, București

Data: 10 decembrie 2015

13:30 – 14:00 Primirea şi înregistrarea participanţilor – Welcome coffee și gustări 
14:00-17:00 Cuvânt introductiv Mona Musca, moderatorul întâlniriiBariere instituționale

Horia Terpe, Director executiv CADI-Eleutheria

Pierre Garello, Profesor de științe economice la Universitatea din Aix-en-Provence și Director al Institutului pentru Studii Economice – Europa

Costel Stavarache, Cercetător CADI-Eleutheria

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Bariere educaționale

Aura Matei, Coordonator de programe CADI-Eleutheria

Vlad Topan, Academia de Studii Economice

O agendă pentru educație și ocupare în comunitățile rurale

Ioana Derscanu, Specialist în evaluarea de proiecte din domeniul social

Sesiune de întrebări și răspunsuri

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.