Conferinta ”Argint si perle in pictura orientalista”, eveniment conex al expozitiei ”Oglinzile Orientului”

0

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa participati sambata, 16 iulie, de la ora 12.00, la conferinta ”Argint si perle in pictura orientalista”, sustinută de dr. Carmen Tanasoiu, specialist in Arta Veche Romanească. Evenimentul este organizat in cadrul expozitiei ”Oglinzile Orientului”. Punctul de plecare al conferintei il constituie atat bijuteriile expuse, cat si cele reprezentate in lucrarile din expozitie – se vor discuta modalitătile in care erau purtate, simbolistica lor, tehnica si modalitatile de realizare.

Cordon (sec. XIX, Imperiul Otoman)_MNAR

Calatori la Constantinopol si in Asia Mica, in Balcani, nordul Africii, Persia si, uneori, pana in Extremul Orient, pictorii orientalisti surprind exoticul peisajului, interioarelor si atmosferei. Patrundeti alaturi de ei in spatii ale intimitatii, priviti desfasurandu-se ritualuri fascinante, descoperiti vesmintele si bijuteriile coborate din povestile unei culturi indragostite de decorativ. Argint, perle si corali – materiale cu rezonanta, aproape sonore, in care poti citi discret pasii cadanelor in dans, soarele aspru si vartejurile de nisip, fantanile desertului si incantatiile muezinilor. Cercei si coliere, brațari si podoabe de par, inele, colane si paftale, toate sunt expresii ale cultului naturii si pun in valoare feminitatea, fie ca sunt purtate cotidian sau in ocazii ceremoniale.

Mari maestri ai picturii romane – Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Stefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Victor Brauner – ne invita sa intram in jocul de oglinzi al Orientului, seducator si periculos, pe jumatate imaginatie, pe jumatate istorie, descoperind atmosfera indepartata a perioadei fanariote, a Dobrogei si Balcicului, a magicului Constantinopol, dar si a Orientului Apropiat.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.