Conferința ACTIV – Costul nemuncii și necesitatea  investiției în politici de activare pentru cei aflați în situație de sărăcie, excluziune și marginalizare

0

Asociația Ateliere Fără Frontiere organizează conferința ACTIVCostul nemuncii și necesitatea  investiției în politici de activare pentru cei aflați în situație de sărăcie, excluziune și marginalizare.

Peste 70 de profesioniști din sectorul neguvernamental, instituții de probațiune, protecție socială, agenții de recrutare de personal dar și reprezentanți ai mediului academic, se întâlnesc astăzi, 14 iunie, la Penitenciarul București-Jilava pentru a discuta despre activarea și angajabilitatea persoanelor vulnerabile în contextul legislativ actual.

Asociația Ateliere Fără Frontiere organizează conferința ACTIVCostul nemuncii și necesitatea  investiției în politici de activare pentru cei aflați în situație de sărăcie, excluziune și marginalizare cu scopul de a pune pe agenda publică problematica șomajului de lungă durată, a serviciilor de asistență pasivă și a persoanelor adulte apte de muncă dar neangajate

O persoană care a fost traficată, un tânăr ce tocmai a ieșit din sistemul de protecție al statului, o persoană care a ispășit o pedeapsă privativă de libertate sau o persoană care a trăit toată viața sa pe străzi iar locurile de muncă experimentate au fost informale și ilegale, nu are cum să se adapteze imediat condițiilor de lucru de pe piața muncii convenționale.

De obicei, o astfel de persoană poate să cumuleze mai multe vulnerabilități: să nu aibă acte de identitate, să nu aibă locuință, să nu fi absolvit nici măcar 4 sau 8 clase, să fie bolnavă, să fie dependentă de substanțe toxice sau alcool…etc

O astfel persoană, aflată într-un cumul de vulnerabilități, nu poate rezista pe piața muncii convenționale, chiar dacă găsește un patron dispus să o angajeze. Și totuși este o persoană aptă pentru muncă, angajabilă!

Vulnerabilitățile temporare necesită servicii de activare prin inserție socio-profesională.

Inserția socio-profesională este un serviciu de activare care ar trebui inclus în nomenclatorul social și supus procedurii de contractare publică.

Investiția în astfel de politici de activare ar economisi și cheltuiala publică pentru sănătate, securitate publică, justiție, privare de libertate, probațiune, șomaj, formare/calificare, sănătate (adicții, boli transmisibile), șomaj și ar transforma beneficiarii pasivi în contribuabili plătitori de taxe și impozite.

Despre Ateliere Fără Frontiere

Ateliere Fără Frontiere este o asociație neguvernamentală românească înființată în 2008 care vizează inserția socială și profesională a persoanelor aflate în mare dificultate, militând împotrivă excluziunii sociale prin grijă fată de mediu și prin educație. Mai multe informații pe www.atelierefarafrontiere.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.