Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința ”Abilitățile contează”

0

Pe 24 septembrie s-au deschis lucrările Conferinței „Abilitățile contează” adresată profesioniștilor din România care lucrează în sfera serviciilor pentru persoane cu dizabilități. Evenimentul este organizat de Fundația Motivation România și are loc în perioada 24-25 septembrie 2014, în București. Unul din obiectivele majore ale conferintei este creșterea gradului de conștientizare cu privire la Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății (CIF) și la raportul Perspective Internaționale asupra Leziunii Medulare (IPSCI), elaborate de Organizația Mondială a Sănătății.

La eveniment participă experți și reprezentanți din cadrul Swiss Paraplegic Research, Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Autoritatea Naţională pentru  Protecţia  Drepturilor  Copilului  şi Adopţie, Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, organizații neguvernamentale cu activitate în domeniu, specialiști din domeniul dizabilității și reabilitării, precum și persoane cu dizabilități.

Printre subiectele la care vor face referire specialiștii invitați se numără: sistemul de protecție a persoanelor cu dizabilități din România, sistemul de expertiză medicală a capacității de muncă, implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării, Dizabilității și Sănătății în țara noastră.

image001Conferința ”Abilitățile Contează” face parte dintr-o inițiativă mai amplă de promovare a implementării Clasificării Internaționale a Funcționării (CIF), Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Specialiștii din România care lucrează în sfera serviciilor sociale sunt încurajați să adopte principii centrate pe abilitățile persoanelor cu dizabiltăți, schimbând astfel abordarea curentă, predominant medicală, a dizabilității. CIF propune aplicarea unui model biopsihosocial, care analizează individul unitar, atât din punct de vedere al condiției sale de sănătate (medical), cât și din perspectiva activităților la care poate să participe (social), cu sau fără ajutorul unor echipamente asisitive, în diferite medii, în acord cu abiltățile pe care le are. Prin aplicarea CIF, specialiștii vor avea un limbaj comun și statistici despre persoanele evaluate – tip de afecțiune, abilități, rezultatele programelor de reabilitare la care participă/ au participat, obiective pe termen lung pentru o intervenție eficientă în procesul de incluziune socială.

Tot în cadrul conferinței, se va aborda importanța raportului Perspective Internaționale asupra Leziunii Medulare (IPSCI), elaborat de Organizația Mondială a Sănătății. Acesta oferă informații esențiale pentru specialiști, atât despre incidența leziunilor medulare la nivel mondial, cât și despre politicile sociale aplicate, despre rezultatele diferitelor tipuri de intervenții și propuneri de îmbunătățire a procesului de incluziune socială la nivel global.

Conferința este organizată în cadrul proiectului “Abilitățile Contează – Implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării, Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante din România”, implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Swiss Paraplegic Research din Elveția. Proiectul este co-finanțat printr-un grant prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, pe durata mai 2013 – mai 2015. De asemenea, conferința  este co-finanțată de USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin proiectul „Roțile Schimbării merg mai departe – către furnizarea adecvată a scaunelor rulante, accesibilitate și sport pentru participarea persoanelor cu dizabilități din România la viața socială”, pe durata iulie 2014 – aprilie 2015.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.