Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința „7 Ateliere Aletheea”

0

(Mihai Stamatescu – director educațional Școala Privată Aletheea)

7 Ateliere Aletheea înseamnă un exerciţiu de respiraţie profesională, în domeniul educaţiei, pe care îl facem împreună cu colegii noştri de mai mulţi ani.

Aletheea este o şcoală aflată în al 7 -lea an de viaţă, o şcoală în care se învaţă (copii, profesori şi părinţi) 7 zile pe săptămână, în care strălucesc zilnic cele 7 culori ale curcubeului, în care avem cu toţii 7 ani de-acasă, ascultăm şi cântăm 7 note muzicale şi fiecare dintre noi are în el cele 7 minuni ale lumii. Adică, suntem în stare să recreăm lumea în 7 zile.* Fiecare pentru el şi pentru cei din jurul său.

Libertate, Imaginaţie/ Interacţiune, Motivaţie/ Mesaj, Plăcere/ Pasiune, Echilibru/ Evoluţie, Dezvoltare/ Diversitate, Emoţie. „L.I.M.P.E.D.E.”? Acestea sunt 7 cuvinte-cheie (am adăugat şi posibili înlocuitori pentru cei dispuşi să aleagă!) care ar putea să reprezinte succesul în educaţia de la şcoală, de acasă (din familie, nu cea on-line) sau de oriunde. (Libertatea şi Emoţia nu sunt negociabile)

7 Ateliere Aletheea – 2020” sunt o pledoarie pentru echilibru în curriculum: dezvoltarea şi progresul academic specific diverselor vârste versus dezvoltarea personală a copiilor. În cadrul celor „7 Ateliere Aletheea” Gândesc, deci exist! are aceeaşi valoare cu Simt, deci exist!.

Interacţiunea cu colegii noştri, mijlocită de tehnologie în această perioadă specială, propune experienţe educaţionale încadrate în educaţia hibridă, definită de noi, la Aletheea, ca fiind acele „formule de educaţie care combină competenţe, instrumente de învăţare tradiţionale şi abilităţi de lucru/ învăţare/ evaluare neconvenţionale, inspirate din resursele on-line, educaţia non-formală şi informală”.

Oferta cuprinde, între altele: un atelier despre perspective multiple şi diversitate în realitatea din jurul nostru: de la geometrie la artă, ştiinţe şi design interior, obiectele banale din viaţa cotidiană, istorie, cultură şi civilizaţie, parcuri şi arhitectură; o aplicaţie practică asupra tehnologiei – suport, nu scop; sau despre emoţiile profesorului în clasă – de la mindset la încrederea emoţională.

Beneficiem de expertiza unui coleg din Marea Britanie, Richard Kieran, profesor într-o şcoală de provincie, situată într-o zonă aproape „defavorizată”, care este unul dintre promotorii la nivel mondial ai metodei „Mantle of the Expert”. (https://www.mantleoftheexpert.com/).

7 Ateliere Aletheea” este un dialog despre învăţare (= schimbarea în cunoaştere şi în comportamentul vizibil), despre funcţiile gândirii – înţelegere, rezolvare de probleme, creativitate, luare de decizii, în viaţa şcolară a fiecărui copil (şi nu numai), despre stilurile de învăţare, despre progresul/ performanţa ca rezultat al învăţării.

Cu inspiraţie şi perseverenţă suntem convinşi că „şcoala altfel” în fiecare zi ne poate face pe toţi, copii şi profesori deopotrivă, să ne simţim bine împreună.

  • Sigur, există şi perspectiva celor „7 pitici” (localizaţi sub fruntea fiecăruia), a celor „7 păcate”, dar şi a celor „7 taine creştine”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.