Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta “Orasul locurilor disparute”, 3 februarie 2011

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 3 februarie, de la ora 19.00, la conferinta Orasul locurilor disparute, sustinuta de lectorul Adrian Majuru. Evenimentul va avea loc la Athenee Palace Hilton, prima cladire mare din Bucuresti cu schelet din beton armat, construita pe locul Hanului Ivanciu Gherasi.

Hotel de France, Hotel Imperial, Hotel Bristol sau Metropol, Teatrul Mare, Palatul Brancoveanu, Palatul Functionarilor sau Biserica Enei, Sf.Vineri-Herasca sau manastirea Vacarestilor sunt cateva dintre locurile pierdute ale orasului, insa povestile care le-au hranit au ramas pentru a rascoli amintiri.

Este povestea lui “aici a fost”. Mai mult decat o poveste a locului, a existat o casa si au existat idealuri legate de ea. Nu exista strada bucuresteana mai veche de 50 de ani care sa nu aiba cel putin o astfel de casa-poveste pierduta. Avem o suprapunere de harti ale orasului pierdut in etape inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, cand dispar manastirea Sf.Sava si vechea Scoala Domneasca pentru a face loc Palatului Universitatii si bulevardului cel nou al Academiei.

Cu ajutorul povestilor caselor disparute, vom redescoperi locuri foarte cunoscute noua astazi. Avem uneori mai mult de doua generatii de case disparute, inapoia celor pe care le vedem astazi. De exemplu, pe locul hotelului Novotel s-a aflat Teatrul cel Mare ridicat intre anii 1851-1852. Dar, pe locul sau s-a aflat hanul Filaret al II-lea ridicat la inceputul secolului al XVIII-lea, pe locul unor case obisnuite.

Pe Calea Victoriei asadar. Despre astfel de povesti este vorba si intr-o astfel de calatorie prin istoria caselor va invitam sa veniti.

Lector: Adrian Majuru

Data: 3 Februarie, ora: 19.00

Cost: 30 lei, cost studenti: 25 lei

Locatie: Athenee Palace Hilton, Episcopiei 1-3

Inscrieri la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.