Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concertul WEST MEETS EAST- Parfumurile muzicale ale Indiei și Transilvaniei

0

Turneul “West meets East” ajunge la finalul călătoriei. Va invităm, pe 17 octombrie, la ultima parte a trilogiei ce sărbătorește proiectul inițiat de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin în 1967. Concertul de anul acesta aduce pe scenă un violonist spectaculos și muzici noi, inspirate de spațiul Transilvaniei.

Reprezentantul Vestului va fi creativul, impetuosul și virtuozul violonist francez Gilles Apap, foarte apreciat de Yehudi Menuhin, iar trioul de muzicieni indieni care vor aduce în mijlocul nostru exotismul și misterul Estului rămâne același ca în anii precedenți: Udhai Mazumdar (la tabla), Rohan Dasgupta (la sitar) și Bhaskar Das (la flaut).

 

Repertoriul va include Tenderness și Twilight mood, două compoziții de Ravi Shankar recuperate de pe albumele inițiale “West meets East”, ce vor fi prezentate în primă audiție în România.

 

În dialog, se vor auzi compoziții clasice românești inspirate de folclorul Transilvaniei, în aranjamente inedite pentru vioară și instrumente indiene, imaginate de Udhai Mazumdar, discipol al lui Ravi Shankar.

În această nouă întâlnire muzicală între Vest și Est, alături de muzica clasică a Indiei de Nord, așa cum putea fi ea auzită în palatele maharajahilor, vor fi interpretate piese de Béla Bartók și George Enescu, compozitori aleși de Yehudi Menuhin să reprezinte Occidentul în cadrul proiectului de acum 52 de ani.

Artistul care se alătura proiectului de anul acesta, violonistul francez Gilles Apap, este renumit în toată lumea atât pentru interpretările sale pline de virtuozitate de piese clasice consacrate, cât și pentru interesul pentru toate genurile de muzici tradiționale, de la bluegrass-ul american la muzica la scripcă irlandeză, de la muzica lăutărească est-europeană la muzica indiană, pe care le cântă cu aceeași pasiune și bucurie ca și muzica lui Bach, Mozart sau Ravel. Este un fin cunoscător al muzicii românești, iar interpretările sale de piese precum Hora Staccato, ori repertoriul lui George Enescu sau “Dansurile românești” ale lui Bartók, ridică sălile de concert în picioare.

Trio-ul indian este compus din:

 

Udhai Mazumdar la tabla (percuții indiene) și compozitor al lucrărilor noi, inedite, din proiectul West meets East. În 2017 și 2018, compozițiile sale au fost inspirate de muzicile Munteniei și ale Moldovei, ca de exemplu Hora Stacatto de Dinicu, ori Bagatela de Scărlătescu. În 2019, compozițiile sale sunt inspirate de muzica Transilvaniei.

 

Udhai a fost format ca muzician în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul și avându-le colege de generație pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia.

Rohan Dasgupta este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv, precum și prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.

Bhaskar Das este cunoscut acum publicului român pentru sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.

 

„West meets East – după 50 de ani” a fost inițiat în anul 2017 și este manageriat de Jazzmine. Proiectul marchează împlinirea unei jumătăți de secol de la prima colaborare din istorie dintre un muzician clasic occidental și unul indian, Yehudi Menuhin și Ravi Shankar. Proiectul românesc și-a propus să recupereze acest dialog fertil dintre Vest și Est, identificând conexiuni inedite care să continue demersul inițiatorilor și implicând muzicieni care să îi aducă valențe contemporane.

Concertul de la București va avea loc pe 17 octombrie, ora 19:00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

Preț bilete: 80 lei – cat.II / 120 lei – cat.I

Biletele pot fi cumpărate de pe site-urile eventbook.ro, bilete.ro și eventim.ro sau de la punctele de vânzare din oraș – librăriile Humanitas și Cărturești, Cinema Elvira Popescu, Casa de bilete a Salii Palatului, agentia Eventim.

Proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Indiei în România și a Institutului Francez la București. Sponsori: Dr. Reddy’s, Bondoc & Asociații, Organic India, Aqua Carpatica

Partener media principal: Radio România Muzical. Parteneri media: Radio România Cultural, Carturesti, Jazz Fan Rising, agerpres.ro, Editura Herald, romaniapozitiva.ro, 4arte.ro, onlinegallery.ro, agentiadecarte.ro, ceascadecultura.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.