Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concert la Sala Radio dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti

0

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, 20 noiembrie (19.00), la Sala Radio, la un concert derulat sub bagheta dirijorului bulgar MARTIN PANTELEEV – dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar şi dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town (Africa de Sud). Pe lângă ipostaza sa de dirijor, artistul se remarcă şi ca un compozitor prolific, distins cu mai multe premii pentru lucrările sale. La Sala Radio aveţi ocazia să ascultaţi, în primă audiție în România, una dintre partiturile semnate de muzicianul bulgar: Archetype (solo vioară: VIRGIL ZVORIŞTEANU).
AFIS 100 de ani Catedrala Armeana
Dintr-un eveniment dedicat Armeniei nu putea lipsi celebrul compozitor ARAM HACIATURIAN. În interpretarea violonistului GABRIEL CROITORU, cel ce deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui Enescu – instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu” – veţi asculta Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră semnat de Haciaturian. Lucrarea a fost compusă în 1940 și a fost dedicată marelui violonist rus David Oistrakh, care a și interpretat partitura solistică în premiera absolută de la Moscova, în toamna aceluiași an. Seara se va încheia cu una dintre cele nouă simfonii semnate de BEETHOVEN: Simfonia a VII-a în la major.

Concertul completează şirul de evenimente care au avut loc în zilele de 7 şi 8 noiembrie și au marcat aniversarea de un secol a lăcașului de cult, dar și hramul Catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Noua Catedrală Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti a fost sfinţită în 1915, anul în care a început Genocidul Armean pe teritoriul Imperiului Otoman, când armenii care au supravieţuit celor un milion şi jumătate de victime ale acestui prim genocid al secolului al XX-lea, porneau în pribegie prin lume, o parte dintre ei găsind adăpost pe pământul ospitalier al României.
Construit de către ing. Grigore Cerkez în locul vechii biserici armene, pe baza planurilor realizate de arh. D. Maimarolu în stilul arhitectonic specific armean, noul edificiu a fost conceput după modelul Catedralei de la Ecimiadzin, sediul Catolicosului şi Patriarhului Suprem al Tuturor Armenilor, aflată la circa 20 km. de capitala Erevan. Edificiul are şi puternice accente arhitecturale preluate de la Catedrala din Ani, „oraşul celor 1001 biserici”, fostă capitală medievală a regatului Armeniei.
În Catedrala Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti s-au recules şi s-au închinat şefi de stat din Armenia ultimelor două decenii, patriarhi şi alţi ierarhi armeni, dar şi numeroase personalităţi, precum H.Dj. Siruni, Krikor H. Zambaccian, William Saroyan, Aram Haciaturian, Charles Aznavour şi alţi reprezentanţi ai comunităţii şi ai Diasporei armene.

Dirijorul bulgar MARTIN PANTELEEV face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Naţiunilor, alături de care susţine numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. şi Europa.
Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.