Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concert cu instrumente de suflat din India și România, Suflet din Carpați și Himalaya

0

De la suflu, la suflet, printr-o muzică ancestrală, ce aduce împreună lumi îndepărtate geografic, dar apropiate în esență. Un concert cu instrumente de suflat din India și România: cavalul ciobănesc, shehnaiul festiv, doine de drag și dor la fluier și bansuri.

unnamed (1)

Eveniment prilejuit de Ziua Universală a Iei și dedicat descoperirii lucrurilor care ne unesc, în limbajul simbolic al țesăturilor și în emoția exprimată prin muzică. Vă încurajâm să veniți la eveniment purtând elemente vestimentare cu specific românesc și/sau indian.

ARTIȘTII
BHASKAR DAS (bansuri) 
Crescând într-o atmosferă propice – tatăl său, Pandit Gopal Das este unul din pionierii muzicii clasice indiene la clarinet – călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la frageda vârstă de trei ani. A fost o inițiere atat de inconștientă și naturală, încât Bhaskar consideră aproape imposibilă separarea muzicii de viața sa. La vârsta de opt ani a concertat pentru prima dată la conferința Prayag Sangeet Samiti din Allahabad și, până în prezent, a susținut periodic concerte în India și în străinătate.

Calificat ca “A grade artist” de All India Radio & Door Darshan, câștigător al unor prestigioase concursuri naţionale precum Sangeet Natak Academy, Sangeet Samiti, Sahara International Music Competition, All India Radio Competition, Bhaskar a primit, de asemenea, o bursă națională din partea Guvernului Indiei, care i-a permis să-și obțină diploma de masterat la Universitatea Hindusă din Banaras cu onoruri. Continuându-și pregătirea sub ghidarea tatălui său, Bhaskar a beneficiat și de îndrumarea lui Acharya Pandit Anupam Rai, iar în decursul ultimului deceniu a fost sub tutela lui Pandit Udhai Mazumdar, specialist al instrumentului tabla și compozitor de muzică în stilul Banaras-Maihar Gharana.

Stabilit în cosmopolitul Mumbai, dar menținând contactul cu rădacinile și canoanele muzicii clasice, Bhaskar pendulează între lumile gemene ale gândirii tradiționale și perspectivei contemporane.

ASHWANI SHANKAR (shehnai) 
Născut într-o familie de muzicieni din Varanasi cu o tradiție de peste 450 de ani în arta shehnaiului și a flautului, Ashwani și-a manifestat afinitatea puternică pentru muzică la vârsta de cinci ani. Tatăl său, Pt. Daya Shankar, el însuși un muzician de shehnai recunoscut pe plan mondial, și-a susținut fiul astfel încât talentul său înnăscut să se dezvolte prin îndrumarea și inspirația sa personală. Ashwani a avut, de asemenea privilegiul să învețe să cânte de la bunicul său, o legendă a shehnaiului pe nume Pt. Anant Lal.

După o practică formală în vederea atingerii nivelului de expert în Raga, Taal și Laya, a primit o bursă din partea Guvernului Indiei, Departamentul Culturii, pentru talentul său deosebit în domeniul muzical. Ashwani a avut ocazia de a-și consolida cunostințele sub minunata îndrumare a legendarului maestru al sitarului, Pt. Ravi Shankar.

Împreună cu fratele său, Sanjeev Shankar, a susținut numeroase spectacole și a fascinat publicul la diverse festivaluri muzicale în India, Japonia, Bangladesh, Statele Unite și multe altele. În toate spectacolele lor, cei doi frați au mișcat inimile ascultătorilor, fiind apreciați și lăudati atât de exponenții lumii muzicale, cât și de critici.

UDHAI MAZUMDAR (tabla)
Udhai provine dintr-o familie de muzicieni şi artişti excepţionali din Allahabad. Tatăl său, regretatul Partho Sarathy Mazumdar făcea parte din prima generaţie de chitarişti ai muzicii clasice indiene. Un mânuitor versatil al instrumentului de percuţie numit tabla, conform tradiţiei Benares Gharana, şi un compozitor foarte talentat, Udhai a progresat de-a lungul anilor devenind un artist expresiv. Devotamentul său faţă de muzica clasică şi percuţia indiană a trecut testul timpului, oferindu-i statutul de expert ca artist solo şi acompaniator, în egală măsură.

Primul său contact cu tabla s-a produs la 7 ani. În 1981, s-a adresat eminentului Pandit Ashoutosh Bhattacharya, unul dintre cei mai însemnaţi discipoli ai legendarului Pandit Kanthe Maharaj, pentru a-şi extinde cunostinţele. În 1989, Udhai s-a mutat la Delhi pentru a-şi continua învaţătura muzicală şi a devenit elevul maestrului de sitar renumit internaţional, Bharat Ratna Pandit Ravi Shankar, a trăit în preajma lui şi a învăţat arta acompanierii prin tabla.

Stabilind o legatură cu melomanii, Udhai a câştigat aprecierea unui public variat prin interpretările sale de neuitat. Relocat în Basel, Elveţia şi New Delhi, India, Udhai este dedicat performanţei, compunând şi predând.

NARCISA BĂLEANU (nai)
„Muzica este limba lui Dumnezeu. Dintre toti oamenii, muzicienii sunt cei mai aproape de Dumnezeu”-asa simt ca trebuie sa ma prezint, caci harul de a canta este un har divin si ma straduiesc sa-mi infirip un vis si sa-l fac sa devina realitate.

Sunt Narcisa Băleanu, am 24 de ani, sunt absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI , Interpretă de Muzică Populară și ambasadoare a cântecului și portului popular din Munții Mehedințiului.

Cu vocea și cu milenarul meu instrument, naiul, îmi doresc să bucur oamenii cu harul pe care mi l-a lăsat Dumnezeu, prin această nesfârșită muzică plină de Lumină Divină.

MIHAELA LUCIA PIȚIGOI (caval, fluier)
Mă numesc Pițigoi Mihaela Lucia, am 20 de ani si sunt din comuna Moșoaia, jud Argeș. Am terminat cursurile Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, din Pitesti, siin prezent sunt studenta la Universitatea de Stat din Pitesti, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie si Arte, Specializarea Pedagogie Muzicala, anul II.

Am invatat sa cant la instrumentre traditionale de suflat (fluier, caval, cimpoi si ocarina), de la rapsodul popular Călin Valer, acesta initiindu-ma in tainele folcorului autentic si a cantului traditional. Mai apoi am inceput sa-mi dezvolt si calitatile vocale. Mi-am „dus” cantecele si zona in nenumarate concursuri de-a lungul timpului, atat in tara, cat si in fara granitelelor.
______________________________________________________
Concertul va avea loc sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00, la Hermitage. Urban Spiritual Hub. În tradiţia sălii, intrarea se face fără încălţări.

Biletele de intrare costă 50 lei și pot fi cumpărate online de pe eventbook.ro, de la casieria cinematografului Elvira Popescu și din Librăriile Humanitas.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.