Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conacele Romaniei – o istorie ascunsa

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi 15 ianuarie, incepand cu ora 19:00 la conferinta Conacele Romaniei – o istorie ascunsa, sustinuta de istoricul Anita Sterea.

Romania are in prezent peste 60 de conace care fac parte din patrimoniul national. Pe langa acestea, sunt foarte multe altele ce inca nu si-au facut loc sa intre in aceasta lista: multe dintre ele in paragina, altele salvate din dragostea si efortul unor oameni speciali.

Conacele Romaniei, desi sunt cladiri spectaculoase, s-au aflat de multe ori in spatele palatelor ca vizibilitate. Ce inseamna conac? O casa boiereasca la tara. Desi au fost locuite de personalitati istorice si culturale, accesul greoi catre acestea (zone care nu sunt cu precadere turistice, ci agarare) le-a facut sa intre intr-un con de umbra, din punct de vedere al notorietatii.

Pe langa conacele deja cunoscute, cum ar fi cel al Bratienilor de la Floresti sau conacul Bellu de la Urlati, va propunem sa descoperim conace mai putin cunoscute sau chiar uitate.

Ne vom plimba, intr-o calatorie virtuala, pe la conacul lui Mihail Kogalniceanu de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri de la Mircesti sau conacul lui Alexandru Marghiloman de la Hagiesti. Vom mai trece pragul Conacelor Octavian Goga, Evanghelie Zappa, Orezeanu, Oteteleseanu, Negruzzi, Cantacuzino etc.

Toate aceste plimbari vor fi insotite de povesti savuroase si imagini de arhiva sau contemporane.

Conacele Romaniei – o istorie ascunsa

Lector: Anita Sterea
Data: 15 Ianuarie 2015; Ora: 19:00
Numar ateliere: 1
Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.