Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comunitatea Uniţi Salvăm, Declaraţia de la Bucureşti

0

sursa: Comunitatea Uniţi Salvăm

Declaraţia de la Bucureşti, 21 decembrie 2014

La 25 de ani de la Revoluţia care a scos România dintr-o noapte totalitară de jumătate de veac, se cuvine, mai mult ca oricând, să ne aplecăm gândurile spre eroii din decembrie 1989. Spre acei tineri care, cu preţul vieţii, s-au luat la trântă cu un sistem monstruos şi au consacrat Piaţa Universităţii din Bucureşti, Piaţa Operei din Timişoara, precum şi alte pieţe din oraşele României drept spaţii-simbol ale libertăţii şi democraţiei directe.
În acest sfert de secol, în România s-a consolidat însă o democraţie ciuntită, cândva proclamată ca „originală”, a capitalismului de cumetrie şi a unei clase politice complet ruptă de cetăţenii pe care pretinde că-i reprezintă. Am trăit 25 de ani de minciună şi manipulare. Presa, ca principal actor al informării corecte, a eşuat în cea mai mare parte.
O nouă generaţie s-a maturizat şi strigă răspicat “Libertate!”. Un arc peste timp, o întoarcere la idealurile furate ale Revoluţiei, la fundamentele democraţiei: libertatea, justiţia, legalitatea, respectul, bunul simţ, dreptatea. Poporul nu mai asteaptă nimic de la casta politica şi îşi ia iarăşi destinul în propriile mâini. Cetăţenii îşi revendică din nou drepturile în stradă: în ianuarie 2012, în toamna anului 2013, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014. La 21 decembrie 2013 am prezentat miilor de oameni din stradă şi milioanelor de acasă Declaraţia de la Bucureşti. Revendicările de atunci au rămas nerezolvate, în cea mai mare parte. La un an distanţă completăm acel document şi cerem:

Trimiterea în judecată de urgenţă a dosarelor Revoluţiei din 1989 şi mineriadelor, condamnarea celor vinovaţi de crimele de atunci, precum şi aplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara din 11 martie 1990.
Destituirea din funcţie a Procurorului General Tiberiu Niţu, sub conducerea căruia Parchetul General nu a investigat cazul niciuneia dintre victimele Revoluţiei, în pofida angajamentelor României faţă de CEDO.
Deschiderea de către DNA de dosare de urmărire penală pentru procurorii care au tergiversat judecarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor.
Identificarea, cercetarea şi trimiterea în judecată a vinovaţilor de împiedicarea exercitării dreptului românilor din diaspora de a alege.
Transparentizarea procedurii de selecţie şi numire a procurorilor în funcţiile de conducere ale diverselor structuri ale Ministerului Public, prin organizarea de concurs prealabil şi motivarea şi publicarea recomandărilor Ministrului Justiţiei, a avizelor CSM şi a decretelor de numire de către Preşedinte.
Destituirea conducerii jandarmeriei şi anchetarea abuzurilor comise la Pungeşti şi în alte localităţi, cu participarea unor experţi desemnaţi de Consiliul Europei.
Abrogarea ordonanţelor privind modificarea legii educaţiei şi traseismul aleşilor locali, dar şi a legilor care le-au confirmat, precum şi destituirea aleşilor locali care au profitat de posibilitatea traseismului.
Demisia Guvernului Victor Ponta şi desemnarea unui cabinet constituit din persoane care nu au ocupat funcţii de demnitate publică.
Revocarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru neîndeplinirea atribuţiilor sale. Introducerea unui sistem de alegere a Avocatului Poporului prin scrutin universal, direct şi secret, dintre candidaţi independenţi.
Demisia demnitarilor care au adus deservicii ţării prin acceptarea funcţionării de închisori secrete şi prin negarea intenţionată a existenţei acestora.
Eliminarea criteriilor arbitrare şi discriminatorii ce blochează participarea cetăţenilor integri şi competenţi la viaţa politică:
Modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condiţiilor de înfiinţare a acestora (campania Politica Fără Bariere).
Revizuirea legilor electorale în sensul reducerii pragurilor şi a numărului de semnături pentru înregistrarea candidaţilor independenţi (campania Politica Fără Bariere). Reintroducerea alegerii primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin.
Introducerea dreptului cetăţenilor de a iniţia referendumuri, precum şi a obligativităţii transpunerii în fapt a rezultatelor referendumului.
Eliminarea obligaţiei de declarare a adunărilor publice.
Desecretizarea tuturor contractelor şi clauzelor confidentiale încheiate de Statul Român, cu excepţia celor din domeniul apărării şi siguranţei naţionale.
Interzicerea mineritului pe bază de cianuri în România şi includerea Roşiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Interzicerea prin lege în România a fracturării hidraulice sau gazoase de mare volum în explorarea şi exploatarea gazelor de şist si a altor hidrocarburi provenind din zăcăminte neconvenţionale.
Anularea concesiunilor şi licenţelor de explorare şi exploatare a hidrocarburilor de şist, pentru motive de ilegalitate.
Introducerea unor mecanisme transparente de control a procesului decizional în industria extractivă şi în sectorul energetic, regândirea sistemului de redevenţe şi a exploatării resurselor naturale în interes naţional şi nu al corporaţiilor private.
Stoparea despăduririlor abuzive şi introducerea unui program naţional de reîmpăduriri, până la o suprafaţă totală de 30% din teritoriul ţării.
Respingerea de către România a acordurilor internaţionale CETA şi TTIP în orice formă care creează un ascendent al corporaţiilor asupra suveranităţii poporului, a statului şi a legislaţiei naţionale.

Y18McYh

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.