Comunicarea empatică (nonviolent communication) este o metodă concepută și dezvoltată de doctorul în psihologie Marshall B. Rosenberg , oferită ca alternativă la violența pe care a experimentat-o în tinerețe, locuind într-o suburbie a orașului Detroit, măcinată de conflicte inter-rasiale. Comunicarea empatică ne oferă o serie de instrumente care ne ajută să trecem de la un limbaj al criticii, învinovățirii și pretențiilor la un limbaj al compasiunii, înțelegerii și respectului reciproc.
Comunicarea empatică ne ajută în a avea relaţii sănătoase și de lungă duratăși în gestionarea vieţii noastre emoţionale. Ne sprijină în comunicare și încurajează folosirea unui limbaj care previne și gestionează paşnic conflictele atunci când ele apar. Comunicarea empatică ne ajută pe toate planurile în relațiile interumane (familie, carieră, timp liber). De asemenea poate fi folosită ca o metodă în dezvoltarea personală, cunoaşterea de sine și relevarea potenţialului uman.
Vă invit să ne reamintim de acest proces natural și firesc de conectare umană, redescoperind conectarea cu ceea ce este viu și prezent în noi și în ceilalţi și puterea de a ne alege conştient propriile cuvinte și acţiuni, într-o serie de 4 ateliere unde:
La atelierul nr. 1 : Comunicarea care blochează compasiunea
Vom distinge propriile tipare umane de gândire și limbaj care blocheaza compasiunea;Vom conştientiza tiparele de limbaj şi de gândire care alimentează energia defensivă sau de contraatac;
La atelierul nr. 2: Comunicarea empatică – principii și instrumente de bază
Vom face cunoştinţă cu metoda prin relevarea principiilor ce stau la baza acesteia; Vom discuta și aplica pe cazuri concrete de viață cei patru paşi esenţiali în înţelegerea și integrarea procesului în comunicarea noastră;
La atelierul nr. 3: Comunicarea empatică cu propria persoană
Vom identifica tipare de gândire și limbaj pe care le folosim în comunicarea cu propria persoană precum și influenţa acestora asupra stimei de sine și asupra acţiunilor pe care le întreprindem;
La atelierul nr. 4: Ascultarea empatică
Vom face cunoştinţă cu cele patru tipuri de ascultare prin care primim un mesaj și vom practica ascultarea empatică, ingredient esențial în relația de cuplu cât și în relația cu propria persoană;
Valorile care stau la baza comunicării empatice sunt: pace, iubire, colaborare si compasiune.
Cu cine?
Sunt Mihaela Dinu și voi fi gazda celor 4 întâlniri:
Cred cu tărie că acolo unde există empatie , nu există sărăcie sau acte de violență.
Cunosc și practic metoda comunicării empatice de 1 an și jumatate. Am participat la cursuri de formare în CNV (Comunicare Non-Violentă) printre care : Modulul I : GettingStarted in NVC; Modulul II: Integrating NVC; Medierea Conflictelor la copii; Tabăra “Living NVC” un curs intensiv de 5 zile.
Am obţinut diploma de formator anul trecut parcurgând programul „Training of Trainers” la Institutul Roman de training.Sunt in proces de formare ca trainer certificat al Center for Nonviolent Communication in Romania.
Sunt membru al Consiliului Director în Asociatia pentru Comunicare Non-Violentă și susțin aici atelierele de practică în comunicare empatică. Sunt pasionată de dezvoltare personală și lucrez cu mine de 4 ani. Am facut și coaching, mentorat, consiliere biografică, thetahealing din postura de client. Am citit și participat la cursuri de dezvoltare personală, fiind mai interesată de relațiile interumane și comunicarea interpersonală.
Eu consider că darul cel mai de preţ cu care m-am născut este acela de a iubi oamenii și de a vedea frumuseţe oriunde. Consider că în “a fi umani” stă puterea și darul nostru cel mai de preţ. Esenţa de a fi oameni e constituită, în opinia mea, din : iubire, compasiune, colaborare.
Cel mai minunat dar pe care l-am primit învățând și practicând comunicarea nonviolentă este o schimbare în conştiinţă: “Tot ceea ce facem este în slujba nevoilor noastre. Când extindem acest simplu concept și asupra celorlalți, ne dăm seama că nu avem dușmani, că ceilalți nu fac decât ceea ce ştiu ei mai bine pentru a-și împlini propriile nevoi.”
Cred că suntem o mare familie. Ceea ce facem sau ce nu facem ne influenţează atât la nivel individual cat și ca întreg. Puterea noastră și realizările noastre ţin de calitatea de a fi umani.
Cu ce?
Vă aștept cu deschidere și cu intenția de a ne conecta cu omul din noi, cu esenţa și calitatea de a fi umani. Cine dorește poate aduce ceva pe care să noteze.
Când?
- joi@incubator107 , 18 septembrie 2014 de la 19:00 la 21:0
- duminică@incubator107 , 21 septembrie 2014 de la 17:00 la 19:0
- sâmbată@incubator107 , 27 septembrie 2014 de la 19:00 la 21:0
- luni@incubator107 , 29 septembrie 2014 de la 19:00 la 21:0
Unde ?
Atelierul se ține în mansarda noastră din str. Traian 107 (Zona Hala Traian), sector 2, București. Dacă nu știi deja, află cum să ajungi: http://bucuresti.incubator107.com/contact.html.
Cum?
Înscrierea la atelier se face online. Scrie-ne sincer de ce vrei să vii, zi-ne de unde ai auzit de noi și lasă-ne numărul tău de telefon.
Donaţia ta ajută incubator107 să supravieţuiască și ne încurajează meşterul. Sugerăm o donație de 30 lei pentru fiecare întâlnire și20 lei pentru studenți și liceeni.