Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Competitia Cinepolitica 2018 – coruptie, jihadism, negocieri istorice si povesti despre supravietuire in Berlinul nazist

0

Competitia celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Cinepolitica (18 – 22 aprilie, Bucuresti) reuneste cele mai noi si premiate filme cu tema politica, de la propunerea Bulgariei la Oscar pana la Marele Premiu al Juriului pentru documentar la Sundance.

Coruptie in Balcani, jihadism transmis din tata-n fiu, negocieri istorice si supravietuirea in Berlinul nazist sunt temele abordate in patru din cele sapte filme din competitia Cinepolitica.

 

“Gloria” / “Glory”, filmul tandemului bulgar Kristina Grozeva si Petar Valchanov, multipremiat la festivaluri de film importante din Europa, precum Locarno sau TIFF, este o parabola sociala ce exploreaza coruptia, diferentele de clasa si prapastia dintre zonele urbane si cele rurale din Bulgaria contemporana.

Asemanat de publicatia britanica The Guardian cu naturalismul pesimist al cinemaului romanesc si apreciat pentru montajul de tip documentar, “Gloria”, un film inspirat dintr-un caz real prezentat de presa bulgara, ne arata cum un muncitor balbait si binevoitor ajunge peste noapte victima sistemului corupt din tara vecina. Filmul a fost propunerea Bulgariei la Oscar in 2018.

Trailerul este disponibil aici.

Castigator al Marele Premiu al Juriului la Sundance, “Of Fathers and Sons”, documentarul regizorului sirian de origine kurda Talal Derki, ne face partasi intr-un mod brutal la intimitatea unei familii de fundamentalisti islamici. Vazut de The Hollywod Reporter drept “o privire intima asupra raspandirii jihadismului radical” si lipsit total de aparitii feminine, “Of Fathers and Sons” urmareste drama copiilor ale caror povesti de noapte buna sunt povesti cu martiri ai razboiului contra fortelor lui Assad.

Trailerul poate fi accesat aici.

 

Tot din selectia Sundance 2018 vine si “The Oslo Diaries”, documentar regizat de Mor Loushy si Daniel Sivan, care ne prezinta culisele acordului de pace istoric dintre Israel si Palestina, semnat in 1992, in secret, la Oslo. Filmul, deja achizitionat de HBO, abunda in inregistrari de arhiva, imagini care nu au mai fost difuzate, reconstituiri si interviuri cu oameni cheie ai acelor vremuri, cum ar fi presedintele Shimon Peres.

Trailerul este disponibil aici.

“The Invisibles”, o docu-drama germana regizata de Claus Raefle si filmata Joerg Widmer, care a semnat imaginea si pentru “Pina” si “Tree of Life”, ne spune povestea a patru tineri evrei care au supravietuit in Berlinul nazist utilizand identitati false. Dramatizarea povestile celor patru subiecti face din “The Invisbles” un hibrid de documentar si drama elaborata.

Trailerul poate fi accesat aici.

***

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Ne gasiti pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.