Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Companiile şi studenţii – faţă în faţă cu angajarea

0

AIESEC Bucureşti a organizat în perioada 19-21 martie 2012 un eveniment de excepţie adresat studenţilor fără experienţă. Cele două zile de conferinţă au avut loc la YPC Cafe, prima cafenea dedicată asociațiilor non-profit din România şi respectiv în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Agenda evenimentului s-a axat pe teme precum descoperirea drumului în carieră, consiliere profesională, construirea unui CV şi prezența la interviu. Networking-ul, discuţiile şi dezbaterile incitante în cadrul cărora studenţii s-au implicat cu întrebări şi argumente au făcut sesiunile mai captivante şi pline de energie. De asemenea, toate cunoştinţele acumulate în cadrul workshopurilor au fost puse în practică pe parcursul simulărilor de interviu în care studenţii au avut ocazia să participe la interviuri reale, cu intervievatori experimentaţi care au încercat să le arate ce presupune mai exact un interviu la companii precum Praktiker, Carrefour sau WNS.

Spre surpriza recrutorilor, studenţii au avut întotdeauna un răspuns la întrebările adresate, ba chiar unele complexe, bine argumentate. Pe lângă acestea, au existat şi multe nelămuriri cu privire la ce răspunsuri ar fi potrivite în timpul unui interviu sau ce trebuie menţionat într-un CV. Dintre acestea, principalele au fost reprezentate de problema salariului, dacă angajatorii apelează la social media pentru a afla mai multe despre viitorii lor posibili angajaţi sau cum te asiguri de calitatea serviciilor unei companii. Mai mult,participanții au dorit sa afle care este motivul pentru care unele persoane sunt chemate la un interviu după o lungă perioadă de timp, deşi aplică pentru mai multe joburi  sau dacă este indicat să alegi joburi corelate cu ceea ce încerci tu să găseşti sau din contră să încerci o largă diversitate de meserii pentru a afla ce-ţi place cu adevărat. Acestea şi multe altele au menţinut treaz  interesul studenţilor şi s-au dovedit a fi adevărate provocări pentru angajatorii mereu gata să le răspundă.

Companiile prezente la eveniment  s-au apropiat repede de participanţi şi au reuşit să le deschidă orizonturile şi să îi convingă de faptul că orice job şi-ar alege, reuşita porneşte din interiorul lor. Atâta timp cât le place ceea ce fac şi au încredere în ei, drumul lor profesional va fi încununat cu succes. Iar aşa cum le-a dezvăluit şi Mihaela Feodorof în cadrul sesiunii de consiliere, pentru aflarea oricărui secret, chiar şi cel legat de reuşită profesională, trebuie ca fiecare dintre noi să îşi răspundă la nişte întrebări.

Facilitarea legăturii dintre companii şi studenţi a fost realizată de Denisa Ghiţă şi Bogdan Anghel, membri AIESEC cu experienţă de vicepreşedinte şi respectiv coordonator al echipei naţionale de traineri. Echipa de organizare a pregătit  alături de Student Employment Sevice, ECDL şi Money Express multe premii acordate în urma unor întrebări recapitulative cu privire la temele discutate şi la modul în care studenţii s-au descurcat în cadrul simulărilor de interviu. Mai mult, evenimentul a avut o mulţime de parteneri care s-au implicat activ în  atingerea scopului proiectului, acela de a facilita legătura student-angajator. Printre aceştia se numără: BIC, Ambition, Coca-Cola, Vel Pitar, Zile şi Nopţi,  Money Express, Smartfinancial, BrandInfo  şi ArtSpirit.

Dovada faptului că evenimentul a fost un adevărat succes constă în declaraţia uneia dintre participante, Andreea Mihaela Osiac, care a trimis comitetului de organizare al proiectului următoarele rânduri:

Dragă Lucia şi dragi organizatori, vreau să vă felicit pentru organizarea minunată şi ireproşabilă pe care aţi făcut-o în acest proiect. M-am simţit foarte bine şi pot spune cu mâna pe inimă că am reuşit să fiu mai încrezătoare în mine şi astăzi am reuşit să găsesc răspunsuri la nişte întrebări la care nu prea avea cine să îmi răspundă. Mă bucur că există şi oameni ca voi care cred în potenţialul tinerilor din România şi se luptă pentru ca noi toţi să avem un viitor mai bun în ţara noastră.

Sunteţi o adevărată sursa de inspiraţie şi vă mulţumesc.

Cu drag, 

Andreea Mihaela Osiac

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.