Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) condamnă felul în care a fost gestionată situația privind calitatea apei de la robinet în București

0

01.02.2018, București: Coaliția pentru Mediu din România (CMR) condamnă felul în care a fost gestionată situația privind calitatea apei de la robinet în București de către autoritățile competente: Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului și Primăria Municipiului București și le recomandă acestora să comunice eficient către cetățeni și să nu creeze situații de panică și de creștere a neîncrederii populației în consumul de apă de la robinet. Asta în contextul în care în România consumul de apă îmbuteliată a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, majoritatea PET-urilor ajungând la gropile de gunoi, având în vedere procentul scăzut de reciclare la nivel național.

Totodată, locuitorii Capitalei au dreptul la apă potabilă de calitate, iar monitorizarea și informarea constantă a populației sunt principalele măsuri de promovarea a consumului sustenabil de apă.

Situația de dezinformare în spațiul public a fost generată online, miercuri, 29 ianuarie, când au apărut mesaje conform cărora se recomanda neutilizarea apei de la robinet pentru băut, spălat sau gătit din cauza concentrațiilor mari de clor din apă. Problema a escaladat când Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care recomandă același lucru locuitorilor din sectoarele 5 și 6 ale capitalei. Compania Apa Nova a remis la rându-i un comunicat prin care explică foarte succint nivelul concentrațiilor de clor și cauzele lor și că acestea sunt conform legii și nu sunt dăunătoare sănătății (link-uri mai jos).

Organizațiile membre ale CMR consideră că, pe de o parte lipsa de transparență a companiei Apa Nova, care nu a anunțat într-un mod corespunzător modificările pe care le face în concentrațiile de clor și cauzele acestora, iar pe de altă parte caracterul ambiguu și alarmant al comunicărilor autorităților naționale și locale sunt situații de confuzie, care duc populația într-un grad ridicat de panică, nejustificată în situația de față.

CMR mai atrage atenția că există în prezent o propunere pentru modificări la Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, în vederea creșterii accesului la apă potabilă în spațiul public și încurajarea consumului de apă de la robinet care prevede o serie de măsuri durabile și de bun simț pentru asigurarea unei bune calități a apei de la robinet pentru populație.

Modificările principale propuse sunt: posibilitatea de a solicita testarea apei de la robinet, iar în cazul în care sunt constatate abateri, care nu se pot remedia în termen de 7 zile, utilizatorul poate primi un filtru gratuit. Totodată, se introduce un nou articol care prevede ca autoritățile, instituțiile publice, operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică să ofere apă potabilă clienților și beneficiarilor lor. Modificările legii au fost elaborate de senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu din Parlament, din grupul USR. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat.

Conținutul integral al modificărilor propuse poate fi consultati aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b707&an_cls=2018 https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b708&an_cls=2018

Creșterea accesului la apă potabilă în spațiul public și îmbunătățirea calității apei de la robinet aduc beneficii atât sociale: dreptul la apă potabilă este unul fundamental, recunoscut prin Rezoluția Organizației Națiunilor Unite A/RES/64/292 din 2010, cât și de mediu.

Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene unde accesul la apă potabilă în spațiul public este extrem de limitat. Potrivit unei analize realizate de Ecopolis, în București există doar 140 de surse de apă pentru peste două milioane de locuitori, în comparație cu Roma unde sunt 2.500 de cișmele pentru 2.95 milioane de locuitori. Harta surselor de apă din București poate fi consultată aici: http://izvoarecomunitare.ro/harta-cismelelor/

“Românii trebuie să aibă acces la apă potabilă de calitate, atât în locuințele proprii, cât și în spațiul public. În țările civilizate, autoritățile locale fac eforturi să crească încrederea locuitorilor în apa de la robinet, însă la noi se întâmplă contrariul. Testarea constantă a apei și informarea cetățenilor sunt esențiale pentru ca oamenii să aibă încredere în ceea ce consumă. Totodată, realizarea unei rețele de cișmele și țâșnitori la nivelul orașului, furnizarea de apă gratuită în instituțiile publice și încurajarea consumului de apă de la robinet sunt câteva dintre soluțiile pe care autoritățile publice ar trebui să le adopte în cel mai scurt timp!”, spune Loredana Pană, coordonator de proiect la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Context:

https://www.apanovabucuresti.ro/noutati/comunicat-privind-calitatea-apei-de-la-robinet/

http://www.ms.ro/2019/01/30/avertizare-privind-calitatea-apei-potabile-in-capitala/?fbclid=IwAR0MfuKkQ9y2h5J6PQRrxYhkd0gFpXmqrbQvJaYH-Stj-vpw7gqtxjylwWA

Coaliția pentru Mediu din România este formată din 30 de organizații non-guvernamentale pentru protecția mediului, din toată țară:

 1. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

 2. Asociatia Reper 21

 3. Asociația Mai Bine Iași

 4. WWF Romania

 5. FundațiaTerra Mileniul III

 6. Asociația “Floarea Reginei” Sinaia

 7. Asociația BioSilva

 8. Ateliere fără Frontiere

 9. Asociația MaiMultVerde

 10. Asociația ECOS Dolj

 11. Fundația Acțiunea Ecologică

 12. Asociația Ecologică TURISMVERDE

 13. Asociația Strawberrynet

 14. Asociația pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarăși

 15. Asociația Sighișoara Durabilă

 16. Viitor Plus

 17. Asociația Română de Permacultură

 18. Fundația Activity Reșița

 19. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”

 20. Asociatța Salvați Dunărea și Delta

 21. Asociația GreenItiative

 22. Asociația AGENT GREEN

 23. Asociația Kogayon

 24. Asociația Natura Transilvaniei

 25. Asociația 2 Celsius

 26. Asociația Bankwatch România

 27. Fundația Eco-Civica

 28. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România

 29. Asociația Ecoteca

 30. Clubul de Cicloturism “Napoca”

 31. EcoBucovina

 32. Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.