Coaliția pentru Educație – la început de drum

0

Un grup de inițiativă format din organizații neguvernamentale a lansat joi, la București, Coaliția pentru Educație, o federație care își propune să coaguleze energii și resurse pentru a împlini o viziune curajoasă despre învățare în România. La eveniment au fost prezente peste 100 de persoane: reprezentanți ai societății civile, educatori, studenți și părinți, precum și reprezentanți ai unor instituții publice sau ai mediului de afaceri.

FH2A9376 copy

“Îi invităm și contăm să ni se alăture toți cei care doresc să contribuie la crearea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul. De ani de zile, fiecare dintre organizațiile inițiatoare a fost implicată în schimbări, pe diferite paliere ale educației din România. Am realizat că nu suntem supereroi și că numai unindu-ne putem avea o voce puternică și impact pe termen lung. Ce anume ne aduce împreună? Curajul, pasiunea pentru învățare, libertatea, respectul și spiritul de colaborare sunt valorile care ne ghidează și pe care vom insista să le aducem în școală”, a declarat Daniela Vișoianu, președinta Coaliției pentru Educație.

Activitățile pentru formarea și dezvoltarea Coaliției ca federație de organizații neguvernamentale active în domeniu, precum și consultările pentru cristalizarea unei agende concrete vor continua pe parcursul următoarelor luni. Procesul este susținut pentru un an, până în aprilie 2016, printr-un proiect finanțat prin Fondul ONG cu suma de 69.545 Euro.

“Proiectul susține o serie de activități concrete, precum creșterea numărului de membri ai Coaliției, dezvoltarea capacității ONG-urilor din educație și monitorizarea cadrului legislativ. Vom menține spațiul de dialog al comunității inovatorilor în educație RestartEdu prin întâlniri tematice și evenimentele anuale la care vă invităm să contribuiți activ în calitate de creatori ai experiențelor sau de participanți. Așadar, vă invit să vă puneți în agenda și să urmăriți infomațiile despre Tabăra RestartEdu Camp, din 4-6 septembrie 2015, și neConferința, din 21-22 noiembrie 2015”, a afirmat Ana Răducanu, manager de proiect.

Informații despre activitățile proiectului, inclusiv despre calendarul evenimentelor vor fi disponibile pe site-ul: www.coalitiaedu.ro și www.restartedu.ro .

FH2A9346-Edit copy

Unul dintre rolurile Coaliției pentru Educație este de a asigura un spațiu de dialog pentru susținerea activă a 5 teme centrale din educație: participare și echitate; calitatea resurselor umane; curriculum și evaluare; descentralizare reală; bună guvernanță și finanțare. Pe parcursul unor ateliere interactive, participanții de la evenimentul de lansare de joi au contribuit la realizarea unei diagnoze și creionarea unor posibile soluții în aceste direcții. Informațiile rezultate din ateliere, precum și alte informații cu privire la funcționarea Coaliției, vor fi disponibile în curând pe site-ul www.coalitiaedu.ro . Scopul acestui proces este definirea, în următoarele luni, a unei agende a Coaliției, cu soluții concrete, care să fie apoi susținute ca propuneri de politici publice, inclusiv pe parcursul consultărilor anunțate de autorități cu privire la propunerea unei noi Legi a educației.

Despre Coaliția pentru Educație

Coaliția pentru Educație este o inițiativă pornită în urmă cu câțiva ani de un nucleu de organizații neguvernamentale cu peste 10 ani de experiență și mii de beneficiari, fie că este vorba despre elevi, educatori sau părinți. Acest nucleu înseamnă, până în acest moment, următoarele organizații: Asociația Communication for Community, Asociația Edusfera, Asociația ROI, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Educativa, Fundația Noi Orizonturi, Grădinița Little London, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație, OvidiuRo, Teach for Romania și Universitatea Alternativă.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează