Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Co-creativitate in expozitia „PE HARTA” la Muzeul Hartilor

0

PE HARTĂ – Expoziţie de pictură, grafică şi fotocolaj

Dată: Sâmbătă, 17 martie 2018, ora 16:00

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Acces: gratuit la vernisaj

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită sâmbătă, 17 martie, ora 16:00, la vernisajul expoziţiei PE HARTĂ”. Expoziția prezintă lucrările realizate de un grup de 20 de adolescenţi, elevi în clasele V – X la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, care s-au întâlnit şi au lucrat la muzeu în cadrul a patru ateliere, al căror punct de pornire și suport de lucru a fost harta.

„PE HARTĂ” reprezintă cea de a doua ediţie a proiectului Liceeni la Muzeul Hărților”, care a debutat în 2017 cu întâlnirile elevilor de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, finalizate cu expoziţia „H+ARTA contemporană”. Bazat pe conceptul de co-creativitate, proiectul îşi propune atragerea tinerilor spre muzeu, familiarizarea lor cu patrimoniul, facilitarea de achiziţii cognitive şi dezvoltarea creativităţii prin exploatarea valențelor multiple ale raportării la hartă, de la sursă de inspirație la suport pictural.

„Proiectul mi-a venit clar în minte în momentul în care am primit de la fiul unui fost diplomat din epoca Ceaușescu o sacoșă cu hărți, pliante turistice și câteva documente de călătorie din perioada 1960-1990. Am dorit să reconstitui cu elevii mei aceste trasee în prezent, imaginând pe aceste hărți călătorii posibile, atât în spațiu cât și în timpuri trecute. Aveam de multă vreme ideea unui proiect artistic care să aibă harta ca pretext și suport de lucru pentru tehnici grafice și picturale, inspirată fiind de artistul român Tara Von Neudorf, care realizase în 2007 o colecție de desene cu un puternic mesaj social pe niște hărți găsite într-o școală dintr-un sat transilvănean uitat de lume, sub titlul Finis Mundi.” – spune Irina Cangeopol, profesor de educaţie plastică, specialist în educaţia culturală prin arte vizuale şi coordonator al ediţiei 2018.

 

Grafica, pictura şi fotocolajul sunt modurile prin care copiii însemnează hărţile, transformându-le în compoziţii plastice ce conţin pasaje vizibile ale suportului original, ca un palimpsest. Cele 4 ateliere au căpătat titluri sugestive în limba de altădată a hărţilor, latina: 1. „Imaginarium” – intervenție picturală pe hartă, în tempera și guașe; 2. „Animalium” – grafică și acuarelă pe hartă, cu tematică zoomorfă; 3. „Itinerarium” – fotocolaj cu intervenții grafice, carte de voiaj în timp și spațiu, pe hartă; 4. „Manuscriptum” – invitația de a concepe singuri o hartă pe care să o lucreze în tehnica preferată din cele experimentate, lucru pe hârtie manuală în tuș caligrafic și acuarelă, tehnici mixte.

Expun elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII -a, a VIII-a şi a X-a:  Andrei Maria, Cernea Andra, Preda Elena, Drăgan Mihai, Mocanu Alexandra, Brătilă Cristina, Nuță Maria, Popa Maria, Grădinariu Andreea, Smaranda Daniel, Stoianovici Diana, Timnea Alexandra, Bratu Alexandra, Neagu Maria, Sava Laura, Socolan Irina Maria, Lupu Andrei Eduard, Dumitru Monica, Rădoi Alex, Rădoi Ana.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 18 – 25 martie iar vizitarea este inclusă în biletul de acces.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 800 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile româneşti dar și țările Europei și alte continente. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.