Cinepolitica

0

THE LADY, NOUL FILM AL LUI LUC BESSON, DESCHIDE PRIMA EDITIE CINEPOLITICA

Prezentat in premiera mondiala in Festivalul International de Film de la Toronto, cel mai important showcase cinematografic al lumii, si selectionat in cadrul festivalurilor de film de la Pusan, Roma sau Stockholm, Doamna / The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson, va fi proiectat in deschiderea primei editii Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic.

Doamna spune, in paralel, povestea miscarii pro-democratie din Myanmar si povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) si sotul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravietuit, in pofida distantei mari, a separarilor de lunga durata si a regimului periculos de ostil: in timpul alegerilor generale din Burma, in anul de gratie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Nationale pentru Democratie, partid care a obtinut 59% din voturi si, prin extensie, 81% din locurile in parlament – in ciuda victoriei, Suu Kyi a fost retinuta sub arest la domiciliu, situatie in care a ramas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberata de abia in 2010.

Regizor, scenarist si producator, Luc Besson este proprietarul companiei Europa Corp, prin intermediul careia a produs mai bine de 50 de filme intr-o cariera de peste un sfert de secol. Besson a inceput sa scrie povesti din plictiseala – se spune ca a terminat primele versiuni ale scenariilor Al cincilea element si Marele albastru pe cand era adolescent. Criticii il identifica pe Besson drept o figura centrala a miscarii Cinema du look (stil extrem de specific si de vizual prezent in cinematografia anilor ’80 – inceputul anilor ’90). Metroul, Marele albastru si Nikitasunt considerate exemple ale acestei scoli stilistice, care prefera stilul substantei si spectacolul povestii. In ultimii ani, Besson a scris si a produs nenumarate filme de actiune, precum seriileTaxi si Curierul sau peliculele Sarutul Dragonului si Dresat pentru a ucide, ambele cu Jet Li. Tot Besson a realizat si clipul promotional al campaniei organizate de orasul Paris pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de Vara 2012.

 

Va reamintim ca prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic va avea loc in Bucuresti, in perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio.

 

Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si York University Toronto, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează