Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinema experimental multipremiat din Austria la BIEFF 2012

0

Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) 2012 prezintă publicului românesc câteva dintre scurtmetrajele austriece care s-au bucurat de cel mai mare succes de festival din ultimii ani, titluri de excepție, premiate în întreaga lume, din portofoliul SIXPACKFILM, cel mai important distribuitor de cinema experimental și artă vizuală din Austria.

SIXPACKFILM este o instituție non-profit al cărei principal scop este promovarea activă pe plan internațional și național a cinema-ului contemporan austriac. Cu peste 20 de ani de experiență,SIXPACKFILM colaborează cu mai mult de 200 de festivaluri din întreaga lume, colaborare ce are ca efect peste 500 de selecții și premii pe an. SIXPACKFILM e de asemenea extrem de activă în domeniul distribuției și expunerii filmului experimental austriac și are o impresionantă arhivă în care se regăsesc majoritatea reprezentanților importanți ai avangardei austriece.

SIXPACKFILM este prezent în București atât prin selecția sa unică de filme, cât și prin participarea doamnei Brigitta Burger-Utzer, directoarea instituției, profesionist de top din zona cinema-ului experimental și a artelor vizuale și membru al Juriului BIEFF 2012. Colaborarea BIEFF cuSIXPACKFILM este posibilă datorită sprijinului generos oferit de Forumul Cultural Austriac.

Din remarcabila selecție pe care SIXPACKFILM o prezintă publicului bucureștean, amintim:

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film EFA ale Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2011 și câștigător al Premiului pentru Cinema Inovativ la Diagonale Film Festival Austria 2011HYPERCRISIS e o acidă și plină de umor critică socială, a cărei acțiune se petrece într-o fostă casă de vacanță pentru cineaștii sovietici, ce a fost redeschisă în prezent pentru a găzdui scriitori. Dar nici acum instituția nu pare să funcționeze cu mai mult succes decât în trecut. Singurul artist de pe lista invitaţilor e un poet din vremurile promiţătoare ale perestroikăi, care încearcă de multă vreme să depăşească o continuă criză creativă. „Ironia, aparenta lejeritate și melancolia filmului, modul în care acest spațiu auto-distructiv este adus din nou la viață – toate acestea au convins juriul să acorde Premiul pentru Cinema Inovativ filmului HYPERCRISIS” (motivația Juriului Diagonale 2011).

Unul dintre cele mai savuroase titluri ale selecției și favorit al publicului la festivaluri importante precumRotterdam, Upsalla, São Paolo, Hamburg, Semana de Cine Experimental de Madrid etc,APNOE descrie, la un prim nivel, o zi obișnuită din viața unei familii. Însă, confruntându-se cu un alt tip de gravitație (fiind scufundați în apă în sensul propriu), protagoniștii întâmpină o dificultate serioasă în a se raporta la viața de zi cu zi. Ansamblul familial devine instabil, iar structura ierarhică din interiorul familiei începe să se dezintegreze. O microdramă absurdă, cu influențe de slapstick comedy, care vorbește despre disfuncționalitățile și lipsa de comunicare din interiorul nucleului social care se presupune că este familia.

Având premiera internațională la Berlinale 2011 și prezentat apoi în prestigioase festivaluri precumSundance, Sarajevo, Namur, Hamburg și multe altele, STICK CLIMBING este o demonstrație de virtuozitate cinematografică ce invită publicul într-o călătorie periculoasă: o plimbare liniștită printr-un sat devine pe nesimțite o ascensiune imposibilă pe o stâncă verticală. Camera de filmat nu pare impresionată de traseul sinucigaș și continuă să filmeze chiar și în timpul urcării care sfidează gravitația. Evadarea pare a fi tema principală a acestui scurt-metraj, gândit ca un plan-secvență de 14 minute filmat din punctul de vedere al unui personaj invizibil. „Momentul în care ne aflăm față în față cu stânca este clenciul filmului, o formă de eliberare – neșteptată, provocatoare și imposibilă. În final, chiar dacă observăm tăieturile invizibile de montaj din cadrul-secvență, sentimentul pe care îl încercăm în timp ce privim satul rămas în depărtare este unul de mândrie și eliberare.” (A. Dobresc, BIEFF 2012)

Proiectat până în prezent în 32 de festivaluri internaționale (printre care Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam IDFA, Tampere, Basel, Dresda etc.), BODY TRAIL are la bază unperformance realizat în Viena în care sculpturi din corpuri umane sunt plasate pe străzile orașului. Această intervenție urbană multi-stratificată, ce alternează între umor suprarealist și sumbre viziuni ale unor posibile atacuri teroriste, a fost transformată de cei doi regizori, Michael Palm și Willi Dorner, într-un experiment cinematografic cu totul special. „Privim corpul uman ca pe un instrument prin care explorăm dimensiunile spațiale. Sculpturi realizate din corpuri, care se schimbă și se adaptează în funcție de mediu, creează noi perspective și moduri de înțelegere ale arhitecturii și ale spatiului urban”,au declarat cei doi autori.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București, Universitatea Națională de Artă, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Unifrance, JTI, Romania Film, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Kraftmark.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemarx, Filmreporter, Cinefan, HBO, B365, Liternet, Artactmagazine, Metropotam.ro, Filmetari, VeiozaArte, 121, Urban.ro, Hotcity.ro, Studentie.ro, Port.ro, Hipmag.ro, iFestival.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.