Cinci municipii din România s-au angajat să-și reducă emisiile de CO2 cu aproximativ 100 000 de tone în următorii ani

0

Municipiile Alba Iulia, Roman, Focșani, Făgăraș și Roșiorii De Vede s-au angajat să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse între 20 și 40 la sută, până în anul 2020 (Alba Iulia, Roman, Focșani si Făgăraș), respectiv până în 2030, în cazul municipiului Roșiorii De Vede. Măsurile de reducere a emisiilor de carbon sunt cuprinse în strategiile denumite „Plan de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED)” document ce face parte din procesul de aderare a municipalităților la Convenția Primarilor.

img_2987

Cele 5 municipii au beneficiat de asistență în elaborarea documentației necesare pentru aderarea la Convenția Primarilor prin proiectul “Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația R 20 – Regions of Climate Action din Elveția și Asociația Municipiilor din România.

PAED-urile celor cinci municipii au fost prezentate astăzi, 10 noiembrie 2016 în cadrul seminarului „Economie Verde pentru Orașe Verzi – Foaie de parcurs” desfășurat la Hotel IBIS Gara de Nord, eveniment care a prezentat activitățile realizate de la lansarea proiectului, în aprilie 2015 și până în prezent, cu participarea unor reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alături de factori de decizie locală și reprezentanți ai partenerilor din proiect.

Evenimentul a fost centrat pe strategiile asumate de către cele cinci municipii, realizate cu asistență tehnică din partea experților TERRA Mileniul III. Prin aceste strategii, autoritățile si-au stabilit un an de referință, la care își raportează eforturile, fiind efectuat un inventar de emisii de gaze cu efect de seră urmat de ținte asumate prin PAED.

Țintele asumate de fiecare oraș și anii de referință aleși pot fi consultați în tabelul de mai jos:

Roman Focșani Roșiorii de Vede Făgăraș Alba Iulia
An de referință 2012 2013 2015 2010 2008
Ținta Minim 20%

(~13 kt CO2)

(2020)

Minim 20%

(~ 6 kt CO2)

(2020)

Minim 40%

(~ 8 kt CO2)

(2030)

22%

(~19 kt CO2)

(2020)

24%

(~50 kt CO2)

(2020)

 

În ceea ce privește domeniile în care municipalitățile au identificat posibilități de reducere a emisiilor prin implementarea unor politici de eficientiență energetică acestea sunt: clădirile municipale, clădirile rezidențiale, iluminatul public, flota de transport proprie, transportul public și transportul privat sau comercial.

Măsurile propuse țin de modernizarea și eficientizarea iluminatului public, îmbunătățirea și modernizarea flotei auto, reabilitarea termică a clădirilor, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, achiziția de mijloace de transport cu consumuri reduse de carburanți sau creșterea spațiilor verzi. La aceste măsuri se adaugă promovarea achizițiilor verzi, activități de sensibilizare și conștientizare în comunitate, activități de training și pregătire profesională în domeniul energiei.

Municipiile care semnează Convenția Primarilor începând din 2015 trebuie să urmeze o procedură extinsă, în condițiile în care acest document a fost completat și cu cerințe de adaptare la schimbările climatice. Astfel noua Convenție a Primarilor privind Clima și Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel puțin 40%, până în 2030 și integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Atașat acestui comunicat găsiți o prezentare sinteză a măsurilor adoptate de cele 5 orașe.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat în luna aprilie 2015 și se desfășoară la nivel național pe o perioadă de 24 de luni, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezintă contribuție proprie a partenerilor.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează