Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci feluri de a spune o poveste. Cinci Nuvele capodopera

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand din 6 octombrie, de la ora 19:00, la atelierul Cinci feluri de a spune o poveste. Cinci Nuvele capodopera, sustinut de omul de litere si iubitorul de carti,  Alex Paun.

Cursul va propune 5 intalniri in care sa ne apropiem impreuna de genul prozei scurte. Aducem laolalta turbioanele religioase din Dostoievski cu povestirea terre-à-terre din Salinger. Curcubeele lirice din Márquez cu suspansul aventurilor din Verne. Nebunia din Gogol, dantelele din Flaubert, umorul din Ilf si Petrov. Cum să imblanzesti diversitatea literaturii? Cum să pui ordine in junglele si savanele ei?

Vom delimita cateva tipuri diferite de a construi o naratiune. Fiecare sedinta va lua in vizor o singura nuvela, autorii discutati apartinand unor spatii culturale cum nu se poate mai variate. E vorba de un rus (Vladimir Nabokov), de un neamt (Thomas Mann), de un italian (Dino Buzzati), de un american (Edgar Allan Poe) si de un japonez (Yasunari Kawabata). Cursantii nu vor fi obligati sa parcurga nuvelele, desi toate sunt scurte si se citesc usor. 🙂

Charles_Edward_Perugini2

Temele intalnirilor sunt:

1. Nuvela de aventura: analizam povestirea „Carabusul de aur”, de Edgar Allan Poe. Este, din tot ce a scris Poe, proza scurta la care tinea cel mai mult.

2. Nuvela-portret: analizam povestirea „Stapan si caine”, de Thomas Mann, o piesa mai putin cunoscuta din opera nuvelistica a germanului.

3. Nuvela poematica: analizam povestirea „Mademoiselle O.”, de Vladimir Nabokov. Poate cea mai  reusita nuvela a autorului, acesta a inclus-o mai tarziu in „Memoriile” sale.

4. Nuvela sapientiala: analizam povestirea „Monstrul Colombre”, de Dino Buzzati. Scurt cat o schita, dar percutant, textul face parte din mitologia literara a continentului.

5. Nuvela pura: analizam romanul „Maestrul de go”, de Yasunari Kawabata. Dictionarele si istoriile literare vorbesc despre acest micro-roman ca despre „capodopera” lui Kawabata.

 

Lector: Alex Paun

Data incepere: 6 octombrie2014; Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.