Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Chanoyu, ceremonia japoneza a ceaiului

0

Fundatia Calea Victoriei te invita sa re-descoperi Chanoyu – ceremonia japoneza a ceaiului – in cadrul evenimentului Ceremonia Japoneza a Ceaiului.

La acest eveniment vom descoperi care sunt elementele din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism care au contribuit la crearea spatiului spiritual care defineste ceremonia ceaiului.

Prelegerea va fi sustinuta de exemplificari pentru recunoasterea acestor elemente in ceremonia ceaiului contemporana si urmata de o demonstratie a acestei ceremonii (in costumatie specifica) si de invitatia de a degusta impreuna o cana de ceai verde.

Exista in Japonia o straveche practica spirituala cunoscuta sub numele de Chanoyu – Ceremonia Japoneza a Ceaiului.  Aceasta practica i-a fascinat din totdeauna pe cei care au avut norocul sau inspiratia sa o urmeze. Practicand Chanoyu faci primii pasi pe Calea Ceaiului.

ceai_japonez-370x250

Dincolo de frumusetea kimonourilor, de gratia si perfectiunea miscarilor, de maiestria artizanala a obiectelor folosite in ceremonie, de prospetimea si naturaletea impecabila a arajamenului floral si de spontaneitatea graficii caligrafiei din altar, Chanoyu ascunde o practica meditativa extrem de rafinata.

Chanoyu este intersectia fericita si unica a celor mai semnificative traditii culturale Japoneze. Ceremonia Japoneza a Ceaiului transcende aceste traditii, devenind universala prin simplitatea mesajului sau:  a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa. Pentru a absorbi esenta acestei simplitati este nevoie de dedicatie, studiu si practica neintrerupta.

Care este pozitia ceremoniei ceaiului in spatiul filozofic si cultural universal? Poate fi inteleasa de non-japonezi? Poate fi practicata in vest, in afara Japoniei? Raspunsul nu vine niciodata din afara ci din interiorul nostru.

Chanoyu poseda o frumusete care nu se poate absorbi doar intelectual. O frumusete care se poate cunoaste numai prin experienta directa. Aceasta se poate dobindi numai prin practica. O practica menita sa dezvoltespiritualitatea conditiei umane.

Evenimentul este organizat impreuna cu Chado Urasenke Tankokai Romania Luminis si este gazduit de Restaurant Urbanesc.

Data: 7 Februarie 2014; Ora: 19:00

Cost: 50 ron (include un ceai preparat la ceremonie); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 45 ron (include un ceai preparat la ceremonie)

Loc: Urbanesc – Strada Pictor Stefan Luchian, nr. 17, sector 2, Bucuresti

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.