Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cetatenii din cartierul Floreasca au anulat in instanta autorizatia de construire a unei cladiri de 4 etaje pe spatiul verde dintre blocuri

0

În primăvara anului 2013, un spațiu verde (spaţiu aferent locuinţelor de tip condominiu) de aproximativ 285 mp, situat între 3 blocuri în zona Floreasca (Str. Ghiță Pădureanu și Str. Rahmaninov) a fost îngrădit de către o persoană privată cu influență asupra conducerii Primăriei sector 2. Acesta cumpărase un lot retrocedat în condiții dubioase de către Primăria București și obținuse cu mare ușurință de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construire pentru un bloc de 4 etaje.

Vecinii au asistat cu consternare la distrugerea spațiului verde, numărând printre altele tăierea unor copaci protejați și apoi ridicarea unui gard de beton în fața geamurilor lor (la o distanță mai mică de un 1 metru). Ulterior a fost edificată și o parte dintr-o construcție de 4 etaje ce a lipsit întreaga fațadă a celor două blocuri învecinate de lumină. Deși au fost sesizate toate autoritățile competente (Poliție, Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie, Garda de Mediu), acestea au protejat investitorul, ignorând solicitările vecinilor.

IMG_3125

Un grup de oameni, vecini din blocurile localizate pe Str. Rahmaninov și Ghiță Pădureanu, lezați de comportamentul autorităților, de pierderea spațiului verde, a luminii și a confortului minim, precum și de ilegalitățile flagrante existente în documentațiile autorizate de Primăria Sectorului 2, au început demersurile legale împotriva autorității locale și a dezvoltatorului ce dorea să edifice un bloc de 4 etaje.

Pe parcursul procesului, autoritățile locale – Primăria Sectorului 2, Poliția Locală Sector 2, Inspectoratul de Stat în Construcții – nu au sprijinit deloc comunitatea; din contră, nu au făcut decât să protejeze interesul dezvoltatorului în detrimentul interesului general și al locuitorilor învecinați neadministrând nicio amendă (!), susținând până în pânzele albe că totul este legal și încercând zădărnicirea procesului prin transmiterea trunchiată a documentelor de urbanism, fabricarea unor probe la limita legalității, totul pentru a permite construirea între blocuri a unui imobil de 4 etaje – structură care deja a privat de lumină și spațiu verde locuitorii din zonă.

După mai bine de 3 ani de la demararea acțiunii în instanță, în data de 9 decembrie, Tribunalul Municipiului București a admis cererea proprietarilor din Str. Rahmaninov nr. 35 și a Asociației de Proprietari din Str. Ghiță Pădureanu nr. 2 și a constatat:

  • Nelegalitatea planului urbanistic de detaliu (PUD) aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sector 2 privind imobilul din Str. Ghiță Pădureanu nr. 2, prin care se aprobă edificarea unui imobil de 4 etaje;
  • A anulat autorizaţia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisă de Primarul Sectorului 2 Bucureşti pentru o clădire de 4 etaje, ce a început să se edifice pe spațiul verde dintre blocurile localizate pe Str. Ghiță Pădureanu și Rahmaninov;
  • A obligat Primăria Sector 2 și proprietarul la plata cheltuielilor de judecată.

Soluția este cu drept de recurs.

Anterior, în 30.04.2013, Tribunalul Municipiului București suspendase autorizația de construire constatând indicii serioase de nelegalitate a autorizației. Deși soluția de suspendare era executorie, dezvoltatorul a construit nestingherit aproape 3 etaje fără sa fie deranjat de către autoritățile competente (Inspectoratul de Stat în Construcții, Politia Locală), distrugând spațiul verde, privând de lumină și confort cele 2 blocuri învecinate.

Sentința dată de Tribunalul Municipiului București este o victorie importantă împotriva practicilor autorităților locale din zona Floreasca și o confirmare a faptului ca Justiția nu se lasă intimidată de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurând ilegalitățile autorităților locale.

Aceasta victorie se datorează unor oameni inimoși care au avut curajul să spună că “așa nu se mai poate” și care au crezut până la capăt că pot să demonstreze ilegalitățile autorităților locale. Este și un mesaj pentru toți cei care se confruntă cu acest tip de desconsiderare din partea autorităților – uniți, cu răbdare și perseverentă, se poate câștiga. Autoritățile trebuie să învețe să asculte de interesul general al cetățenilor, NU de interesul particular al unor persoane cu influență financiară.

Așteptăm ca după această soluție a Tribunalului Municipiului București și Parchetul Sectorului 2, precum si D.N.A. (sesizate deja) să-și facă datoria și să atragă răspunderea penală a celor vinovați de aceste ilegalități, certificate astăzi și de Tribunalul Municipiului București.

Ca o consecință a cazului Ghiță Pădureanu, începând de anul trecut s-au pus bazele, la nivelul cartierului Floreasca, unei inițiative civice – Grupul de Inițiativă Civică Floreasca, ce dorește sa stopeze fenomenul de distrugere a spațiilor verzi dintre blocuri.

Bloghttps://grupulfloreasca.wordpress.com/

Facebookhttps://www.facebook.com/grupulfloreasca

Email – grupulfloreasca@gmail.com

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.