Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cetatenii au reusit sa opreasca construirea cladirii din Aleea Lunguletu

0

În urma presiunii din partea grupului de cetățeni „Luptăm pentru Aleea Lungulețu” Primarul Sectorului 2 Neculai Onțanu a suspendat autorizația de construire pentru o clădire de 8 etaje ce încălca numeroase prevederi legale.

protest cetateni

Grupul civic “Luptăm pentru Aleea lungulețu” format din 1500 de cetățeni și 3 asociații de proprietari a reușit să oprească construcția ilegală a unei clădiri aprobate de Primăria Sectorului 2. Construcția de 8 etaje din Intrarea Sergent Dumitru Dardiac nr. 5, Sector 2, cu autorizația de construire nr. 1049/52 D/14.11.2014 încălca nenumărate prevederi (anexate acestui comunicat), iar principalele consecințe negative erau supraaglomerarea zonei și scăderea drastică a calității vieții cetățenilor din zonă.

Intrarea noii cladiri

Permițându-se construirea unei clădiri de 8 etaje într-o zonă cu regim de construire de maxim 2 etaje și foarte aproape de celelalte blocuri, se ajungea la probleme precum: supraaglomerare, pericol pentru structura de rezistență a blocurilor din jur construite în 1963, scăderea drastică a gradului de însorire, defrișarea puținului spațiu verde.

Construcția încalca mai multe prevederi legale (vezi anexa), deși în decizia emisă de Primăria Sectorului 2 se afirmă ca documntațiile respectă legile în vigoare. Cu toate acestea construcția a fost oprită prin suspendarea în vederea revocării definitive de către Primarul Neculai Onțanu a autorizației de construire. Sperăm că acesta este un prim pas către o comunicare eficientă și transparentă între autoritățile publice și cetățeni. Totodată, evidențiem faptul că o consultare publică corectă ar fi putut împiedica cheltuielile publice inutile, pagubele de nerecuperat aduse spațiului verde și timpul și resursele cetățenilor.

După 3 luni de eforturi, cetățenii din grup au primit decizia scrisă și semnată a Primarului Neculai Onțanu prin care se suspendă autorizația cu nr. 1049/52 D/14.11.2014 și au primit promisiunea fermă a Primarului că nicio altă autorizație de construire nu va fi aprobată în zonă.

Întâlnirea în cadrul căreia Primarul a decis revocarea autorizației a avut loc în 25 februarie și la ea au participat Primarul Neculai Onțanu, Arhitect Șef Dalia Stegăruș, Directorul General Poliția Sector 2 Dobrilă Aurel, Șef Serviciu Disciplina în Construcții Doinel Lefter, bebeficiarul lucrării Dinu Elvis și reprezentanți ai grupului “Luptăm pentru Aleea Lungulețu” și ai CeRe.

Autorizația de construire a clădirii s-a dat în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) ce ignoră parametrii urbanistici stabiliţi de Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al Sectorului 2, (retrageri, coeficientul de utilizare al terenului), fiind permise derogări inacceptabile de la P.U.Z.  De asemenea, șantierul a încălcat flagrant prevederile legale prin mutarea gardurilor de protecție pe spațiul public și distrugerea mai multor copaci aflați pe domeniul public, fără avize de mediu. Mai multe detalii asupra prevederilor încălcate sunt anexate acestui comunicat.

Grupul încă așteaptă raportul verificărilor derulate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum și raportul Prefectului București cu privire la legalitatea PUD-ului.

Aprobarea construcțiileor ilegale în București devine un fenoment ce nu trebuie ignorat.

Instituțiile publice trebuie să se asigure de o verificare mai eficientă documentațiilor, asupra oportunității construcțiilor și asupra consultării eficiente a ctorilor direct afectați.

Cetățenii vor lupta pentru a avea un trai decent și vor veghea ca promisiunile să fie respectate.

Grup civic „Luptăm pentru Aleea Lungulețu” (https://www.facebook.com/pages/Luptam-pentru-Aleea-Lunguletu/421490301331944) este susținut de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, în cadrul PAS http://www.ce-re.ro/pas

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.